Red osnovan u Bavariji postojao je manje od 10 godina, ali skoro da nema teoretičara zavjere koji ne smatra da to tajno društvo stoji iza skoro svih događaja koji su mijenjali istoriju 19. i 20. vijeka.

iluminati

Teorije zavjere postoje otkako je svijeta i vijeka. Ljudi, izgleda, vole da raspravljaju o tome da li našom planetom vladaju političari koje svakog dana viđamo na malim ekranima, ili se pak iza njih kriju neki moćni ljudi iz sjenke, čiji su nam ciljevi nepoznati, a koji ni od čega ne prezaju.

Jedno od najčešće pominjanih, a istovremeno najmisterioznijih tajnih društava svakako su iluminati. Ovaj naziv, koji na latinskom znači prosvetljeni ili prosvećeni, koristi se za nekoliko stvarnih i izmišljenih grupa. Zvanično, prva od njih bili su bavarski iluminati iz vremena prosvetiteljstva. Dr Adam Vajshaupt, bivši jezuita i profesor crkvenog prava, 1. maja 1776. osnovao je red iluminata u okviru postojeće masonske lože Njemačke.

Rad i zabrana

„Iluminati su bili tajno društvo u okviru tajnog društva“, napisao je publicista Robert Anton Vilson, najpoznatiji istraživač tog tajnog društva. „Bavarska vlada zabranila je njihov rad 1785, navodno zbog zavere da se zbace s vlasti svi kraljevi Evrope i papa. U vezi sa tim se svi slažu. Sve ostalo o njima je veoma kontroverzno.“

Za Vajshaupta se, dodaje on, tvrdilo da je „ateista, mag Kabale, racionalista, mistik, demokrata, socijalista, anarhista, fašista, Makijavelista, alhemičar, totalitarista i filantrop“. Kako su mnogi ovi termini suprotstavljeni, jasno je da se o njemu zapravo ne zna ništa osim što postoji nekoliko oskudnih biografskih podataka.

Situacija nije mnogo drugačija ni kad je riječ o društvu koje je osnovao.

- Za iluminate se govorilo da su bili oni koji su vukli konce krajem 18. vijeka i da su pokrenuli Francusku buržoasku revoluciju, kao i Američku revoluciju, da rade na preuzimanju kontrole u svijetu, da su idejni tvorci komunizma, obožavaoci đavola... Neki su ih povezivali s vitezovima templarima, s grčkim i gnostičkim sektama, starim Egipćanima, ali i s Atlantidom. Sigurno može da se kaže jedna stvar - Vajshauptova ideja da budu tajno društvo je uspjela jer ne postoje dva istraživača ovog tajnog društva koji se potpuno slažu kad je riječ o organizaciji ili cilju tog reda - napisao je Vilson.

Novi poredak

Ipak, u skoro svakoj teoriji zavjere postoji i termin novi svjetski poredak. Njega je, prema brojnim svjedočenjima, koristio još Adam Vajshaupt, ali je češće počeo da se upotrebljava tek u 20. vijeku, i to poslije Prvog i Drugog svjetskog rata. Novi svjetski poredak je čak ispisan i na novčanici od jednog dolara, odmah ispod piramide sa svevidećim okom. Prema tvrdnjama teoretičara, cilj novog svjetskog poretka je uspostavljanje globalne države koju kontrolišu iluminati i u kojem nema država, nacija i religije, a pojedinci nemaju nikakvo pravo da donose bilo kakve važne odluke. Ono što je u tom planu nejasno jeste što bi iluminati željeli da kontrolišu svujet ukoliko ga, kako tvrde teoretičari, već uveliko vijekovima kontrolišu.

Iluminate su mnogi povezivali sa mračnim silama GRUPA OBOŽAVALACA LUCIFERA

Iako je osnivač iluminata bio jezuitski učenik, a zatim profesor crkvenog prava, njegovo protivljenje religijama dovelo je do toga da se ovo tajno društvo u mnogim spisima povezuje s Luciferom. Prvi dokaz toga, navode teoretičari, jeste samo ime grupe. Iluminati znači prosvetljeni ili prosvećeni, dok ime Lucifer znači luconoša, ili onaj koji je doneo svjetlo. Prema tvrdnjama, oni smatraju da bog nije dozvoljavao Adamu i Evi da stiču bilo kakva znanja, pa ih je zato zmija i ubijedila da pojedu jabuku s drveta poznanja dobra i zla. Navodno, oni obožavaju Lucifera i kad se bore protiv religija, bore se samo protiv vjerovanja u boga, ali ne i protiv vjerovanja u njegovog palog anđela.

SVE TEORIJE O TAJNIM UPRAVLJAČIMA

- Prve forme iluminara nastaju još u antičko doba, tvrde pojedinci
- Mnogi teoretičari zavjera vjeruju da su iluminati povezani s vitezovima templarima, redom koji je nastao 1118, a zatim zabranjen 1307, kad su postali nevjerovatno bogati
- U 15. vijeku u Španiji nastaje sekta koja je praktikovala formu hrišćanstva nazvanu alumbrados, što na španskom znači prosvetljeni. Pojedini teoretičari vjeruju da je Vajshaupt samo obnovio ovu sektu
- U 16. vijeku red Iluminata postaje veoma jak u Francuskoj
- Iluminati pokreću pobunu američkih kolonija protiv Britanske imperije 1775. i stoje iza Deklaracije nezavisnosti, objavljene 1776.
- Inicijatori su Francuske buržoaske revolucije 1789, jednog od najvažnijih događaja u istoriji
- Organizovali su Bečki kongres 1815, što je prvi pokušaj uspostavljanja jedne svjetske vlade
- Pokretači su Prvog svjetskog rata 1914. Navodno, stajali su iza obje strane
- Stajali su iza Oktobarske revolucije u Rusiji, 1917.
- Dovode na vlast Adolfa Hitlera, a zatim ga guraju u II svjetski rat, u kojem kontrolišu i drugu stranu
- Osnivaju UN 1945.
- Krivi su za sve ratove i atentate poslije Drugog svjetskog rata
- Organizovali su teroristički napad na SAD 11. septembra 2001.

piramida iluminati

OVO SU NJIHOVI SIMBOLI

Svevideće oko Prema teoretičarima zavjere, ovaj simbol je najčuveniji simbol masona i iluminata. Oko predstavlja oko Lucifera, a 13 stepenika piramide je 13 krvnih linija iluminata, porodica koje vladaju zemljom, dok su 72 cigle 72 imena boga u Kabali. Ne postoje dokazi da su bavarski iluminati koristili piramidu i svevideće oko u ritualima, ali su koristili krug s tačkom u centru kao simbol reda.

Američki dolar Na novčanici od jednog američkog dolara nalazi se simbol piramide sa svevidećim okom, koji se povezuje s iluminatima. Na dnu piramide rimskim brojem upisana je godina 1776. Iako je to godina proglašenja nezavisnosti SAD, mnogi teoretičari vjeruju da je to godina osnivanja bavarskih iluminata.

Trougao Šakama napravljen trougao jedan je od simbola iluminata, tvrde teoretičari zavjera. Upravo zbog čestog pokazivanja ovog simbola, pjevačica Bijonse jedna je od javnih ličnosti koja se povezuju s ovim tajnim društvom.

Zvanična verzija o prosvećenima

- Osnivač je Adam Vajshaupt
- Na vrhuncu rada imali su oko 2.000 članova
- Cilj im bilo ukidanje monarhija i institucije pape
- Bavarska ih je zabranila 1785.
- Organizovani su u ćelije koje su bile odgovorne Nepoznatom pretpostavljenom

SVIJETOM VLADA 13 PORODICA

Pojedini teoretičari zavjera vjeruju da su na čelu iluminata, a samim tim i na vodećim mjestima na cijelom svijetu pripadnici 13 porodica. Uz njih svijetom vlada i 300 pratećih porodica koje su organizovane u Komitet 300.

n Rotšild (Bauer) n Brus n Kavendiš (Kenedi) n De Mediči n Hanover n Habzburg n Krup n Plantagenet n Rokkefeler n Romanov n Sinkler (St. Kler) n Varburg (Del Banko) Vindzor

Britanski komentator razvio svoju teoriju ONI SU REPTILI S DRUGE PLANETE

Bivši golman i sportski komentator Dejvid Ajk promovisao je jednu od najnevjerovatnijih teorija o iluminatima. U svojoj knjizi „Najveća tajna“, objavljenoj 1998, izašao je s tvrdnjom da su iluminati zapravo pripadnici rase reptila koja je na Zemlju stigla s neke daleke planete.

Naravno, kako je objasnio Ajk, oni mogu da mijenjaju oblik i uglavnom se ne kriju od nas, već su to najpoznatiji političari, sportisti, pjevači, glumci... Među iluminate-reptile ubrojao je kraljicu Elizabetu, Henrija Kisindžera, Džordža Buša, Bila i Hilari Klinton...