Rezultate referenduma, zakazanog za 18. septembar, nestrpljivo iščekuju separatističke grupe iz drugih evropskih zemalja kojima bi škotska nezavisnost mogla da posluži kao vjetar u leđa, piše "Blic".

Skotska nezavisnost

Prema najnovijoj anketi agencije „YouGov“, pristalice Unije ponovo su nadjačale zagovornike otcjepljenja, i to sa 52 prema 48 odsto.

Situacija se mijenja iz dana u dan, pa je ishod referenduma neizvjestan. Samo njegovo održavanje rasplamsalo je nade separatista iz raznih dijelova Evrope.

Građani Katalonije, Južnog Tirola, Korzike i Bavarije planiraju da otputuju u Škotsku kako bi pratili dešavanja iz prvog reda.

- Nezavisnost Škotske bi stvorila veoma važan presedan - kaže Naif Bezvan sa Univerziteta Mardin Artuklu, jedan od Kurda iz Turske koji se zalažu za nezavisnu državu.

Kurt Rijon iz flamanskog sela Stinokerzil, udaljenog 17 kilometara od Brisela, s velikom pažnjom prati referendumsku kampanju za nezavisnost Škotske.
- Uzbuđen sam kao kada gledam dobar fudbalski meč - kaže Rijon, koji navija za otcepljenje Škotske i želi da se Flandrija odvoji od Belgije.

Pitanje škotske nezavisnosti interesuje i stanovnike Sardinije, koji će prisustvovati referendumu u ulozi posmatrača. Politička konsultantkinja Paola Bonezu kaže da su je iznenadile sličnosti Škota i Sardinaca.

- Dopada mi se njihova otvorenost prema strancima i značaj koji pridaju nacionalnom identitetu - rekla je ona.

Za Katalonce i baskijske separatističke partije u Španiji, kao i za nacionaliste u Velsu, odluka Škota da se odvoje od Ujedinjenog Kraljevstva predstavljala bi značajan podsticaj, ocijenio je „Volstrit džornal“.