Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić uručila je direktoru "Elektroprivrede Republike Srpske" /ERS/ Branislavi Milekić dozvolu za izgradnju tunela, najvažnijeg objekta Hidroelektrane "Dabar", na čijim će radovima biti angažovane stotine ljudi.

he dabar gradjevinska dozvoola za tunel

Radovi koje će izvoditi isključivo domaća radna snaga trajaće naredne tri i po godine, a projektna vrijednost tunela je 122 miliona KM.

Nakon što je obišla gradilište Hidroelektrane "Dabar" u opštinama Nevesinje i Bileća, Golićeva je ukazala na višestruki značaja izgradnje ove hidroelektrane za cijelu Hercegovinu, posebno za Nevesinje, Bileću i Berkoviće, opštine na čijem lokalitetu se gradi ovaj objekat.

Golićeva je istakla da je "Dabar" najveći hidroenergetski potencijal u sistemu "Gornji horozonti" i da se njegov značaj odnosi, ne samo na energetiku i vodoprivredu, već rješava problem i poplava i suša.

"Ono što je veoma bitno jeste da su na ovom području u potpunosti riješeni imovinsko pravni odnosi", istakla je Golićeva i napomenula da su Pravobranilaštvo i Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove završili više od 161 rješenja kada je riječ o eksproprijaciji.

Ona je istakla da je veoma bitno i što je na radovima angažovana domaća građevinska operativa koja se udružila u konzorcijume, naglašavajući da se bez takvog grupisanja ne bi mogli pojedinačno graditi ovako zahtjevni infrastrukturni objekti, te da resorno ministarstvo podržava takav rad.

Golićeva je istakla da je Vlada Republike Srpske prepoznala značaj i ulogu ovog potencijala, te 2011. godine donijela odluku o izgradnji Hidroelektrane "Dabar", nakon čega je potpisan ugovor o koncesiji.

"Republika Srpska raspolaže ljudstvom, strukom i tehnikom koja može da odgovori i udovolji izgradnji ovakvih objekata", rekla je Golićeva i dodala da će realizacijom ovog projekta biti otvoren veći broj radnih mjesta, a da će i mnogi stručni ljudi naći svoje zaposlenje u ovim objektima.

Prvi građevinski radovi počeće krajem godine, nakon raspisivanja međunarodnog tendera za izvođača radova. Gotovi su i projekti ostalih objekata hidrocentrale, mašinske zgrade, brane, akumulacije i oni su trenutno na reviziji. Nakon toga slijedi izdavanje dozvola i formiranje velikog gradilišta na području Bileće i Nevesinja.

Direktor ERS-a Branislava Milekić izrazila je zahvalnost Vladi Republike Srpske što je prepoznala sposobnosti ERS-a i povjerila joj realizaciju ovako značajnog energetskog projekta.

Ona je istakla da se gradnja tunela realizuje u oviru Privrednog društva Hidroelektrane "Dabar" čiji su osnivači "Hidroelektrane na Trebišnjici" /HET/ i ERS, te napomenula da je urađen glavni projekat koji je poslužio kao osnova za dobijanje građevinske dozvole, čime se stiču uslovi da ERS, odnosno Hidroelektrana "Dabar" u narednom periodu raspiše tender za izbor izvođača.

Milekićeva je istakla da, zahvaljujući podršci Vlade Republike Srpske, resornog ministarstva, Pravobranilaštva i Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove očekuju da će do kraja godine imati građevinske dozvole i za druge objekte koji čine sistem Hidroelektrane "Dabar".

"Pripremni radovi su uveliko u toku i do sada smo za njihovu relizaciju izdvojili 15 miliona KM", rekla je Milekićeva i podsjetila da je u toku izgradnja 18 kilometara pristupnih puteva koji su u fazi asfaltiranja, a koje će bez ograničenja moći da koriste privredni subjekti i stanovništvo regiona.

Kada je riječ o ostalim pristupnim putevima, Milekićeva je dodala da je u toku izgradnja vodovoda u dužini od 11 kilometara sa rezervoarom i vodozahvatom, na koji će u skladu sa tehničkim mogućnosti moći da se priključe stanovništvo, privreda i ostali subjekti.

"U toku je i realizacija 20 kilovoltnog dalekovoda koji spaja Berkoviće i Nevesinje i to će, uz snabdijevanje našeg gradilišta, obezbijediti alternativno snabdijevanje električnom energijom Nevesinja i okoline", rekla je Milekićeva.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Ilija Tamindžija istakao je da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najzaslužniji za gradnju ovog projekta, čije je zalaganje bilo maksimalno i bez čije volje i želje ovakav krupni projekat ne bi mogao da se realizuje.

"O značaju ovog projekta za cijelu Hercegovinu dovoljno govori činjenica da su na njegovu realizaciju stanovnici ove regije čekali više pod 50 godina", istakao je Tamindžija i napomenuo da je to bio i njegov osnovni motiv političkog angažovanja, te da je kao čovjek sa ovih prostora izuzetno srećan što će pojedine hercegovačke opštine iz kategorije nerazvijenih preći u razvijene.

Načelnik opštine Nevesinje Momčilo Šiljegović istakao je da su sva infrastruktura, putevi, vodovodi, u ovoj nerazvijenoj opštini čekali ovaj projekat, te izrazio nadu da će se otvoriti i nova radna mjesta.