Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i ove godine će obezbijediti besplatne udžbenike za sve učenike prvog i drugog razreda osnovnih škola u Srpskoj, za šta je Vlada obezbijedila 918.000 KM, rekao je Srni resorni ministar Goran Mutabdžija.

beslatni udzbenici za ucenike prvog i drugog razreda

On je istakao da cijene udžbenika za više razrede nisu mijenjane u odnosu na prethodne godine i da se udžbenici već nalaze u knjižarama.

"Ove godine imamo i neke nove udžbenike, a to su `Osnovi informatike` za šesti, sedmi, osmi i deveti razred i `Muzička kultura` za drugi i treći razred. Adaptirani su udžbenici `Srpski jezik i kultura izražavanja` za sedmi, osmi i deveti razred, `Istorija` za šesti razred", rekao je Mutabdžija.

On je dodao da su novi udžbenici i "Zbirka zadataka iz fizike" za deveti razred i udžbenici "Biologije" za šesti, sedmi, osmi i deveti razred.

Prema njegovim riječima, udžbenici na kojima su izvršene korekcije su "Govorim i pišem" za predmet Srpski jezik u drugom razredu osnovne škole, udžbenici "Matematike" za drugi, treći, četvrti i peti razred i "Radni list za matematiku" za četvrti i peti razred.

"Nastojimo da učenicima obezbijedimo što kvalitetnije udžbenike sa što manje grešaka u njima, na koje ukažu nastavnici, učenici, roditelji i javnost", rekao je Mutabdžija.

On je podsjetio da Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske, na prijedlog Republičkog pedagoškog zavoda, svake godine donosi Plan udžbenika za narednu školsku godinu u skladu sa Zakonom o izdavačkoj djelatnosti. Mutabdžija je dodao da plan udžbenika sadrži potrebe za novim, odnosno adaptacijom postojećih školskih udžbenika.

"Plan udžbenika za školsku 2014/2015. godinu početkom januara upućen je u Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, koji je u skladu s tim pripremio udžbenike i oni se već nalaze u knjižarama", rekao je Mutabdžija.