Centar javne bezbjednosti /CJB/ Trebinje je za šest mjeseci ove godine dokumentovao deset krivičnih djela ratnih zločina počinjenih nad srpskim stanovništvom na području Mostara, Čapljine i Tomislavgrada, potvrdio je novinarima danas u Trebinju zamjenik načelnika Centra Milivoje Vuković.

policija

On je precizirao da je riječ o četiri krivična djela protiv čovječnosti i četiri protiv civilnog stanovništva i po jedno krivično djelo protiv bolesnih i ranjenih, te protiv ratnih zarobljenika.

Vuković je istakao da su Tužilaštvu BiH podnesena četiri izvještaja i jedna dopuna izvještaja protiv osam lica, od kojih su dva osumnjičena da su počinila ratni zločin na području Mostara, dva na području opštine Tomislavgrad i četiri na području Čapljine.

Govoreći o bezbjednosnoj situaciji za šest mjeseci ove godine na području koje pokriva CJB Trebinje, Vuković je istakao da je ona dobra, što pokazuju svi parametri, odnosno pad broja krivičnih djela, te povećan stepen njihove rasvijetljenosti.

"Nije bilo ubistava, razbojničkih krađa, silovanja, otmica ni drugih oblika krivičnih djela sa najvećim stepenom društvenih opasnosti", istakao je Vuković i dodao da je tokom pola godine evidentirano ukupno 178 krivičnih djela, što je u odnosu na isti period prošle godine za 17 djela manje ili za oko devet odsto.

Prema njegovim riječima, ukupna rasvijetljenost krivičnih djela je 88,14 odsto, a po NN izvršiocu 75,86 odsto.

Vuković je podsjetio da je iz oblasti zloupotrebe opojnih droga dokumentovano osam krivičnih djela i podneseno šest izvještaja protiv 23 lica.

Načelnik sektora policije CJB Trebinje Bojan Dabić ocijenio je dobrim stanje javnog reda i mira i istakao da je broj prekršaja manji za 21, 6 odsto, a da je ukupno evidentirano 166 saobraćajnih nezgoda, što je za tri odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

On je napomenuo da je iz saobraćaja isključeno 512 vozača, od kojih 390 zbog vožnje u alkoholisanom stanju.

Portparol CJB Trebinje Rajna Parežanin apelovala je na građane da zamijene istekla lična dokumenta, kao i da ne lože vatru na otvorenom, da bi se izbjegli požari, napominjući da, ukoliko dođe do nekontrolisanog širenja vatre, građani pozovu brojeve telefona: 121, 122 i 123.