Kandidati za upis u prvu godinu studija prvog ciklusa u akademskoj 2014/2015. godini na javnim visokoškolskim ustanovama u Republici Srpskoj danas polažu prijemni ispit.

upisni rok studenti fakultet trebinje

Rezultate prijemnog ispita visokoškolske ustanove dužne su da objave do 4. jula, dok će upis primljenih kandidata trajati od 7. do 14. jula.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija rekao je da su ove godine upisne kvote smanjene za oko 20 odsto, i to na onim studijskim programima koji školuju kadar suficitaran na tržištu rada.

"Eventualno proširivanje lista za upis zavisi od kapaciteta fakulteta, a mi smo spreni da podržimo svaki takav zahtjev, pod uslovom da o tome prethodno pozitivno odluče senati univerziteta", rekao je Mutabdžija na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Vršilac dužnosti rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radoslav Grujić rekao je da se za upis na studijske programe ovog univerziteta prijavilo oko 1.800 studenata, a da je novina u odnosu na prethodne godine što kandidati mogu odabrati više studijskih programa da bi nakon rezultata prijemnog ispita odlučili koji će upisati.

Prema odluci Vlade Republike Srpske, u prvu godinu prvog ciklusa studija na javnim visokoškolskim ustanovama u Srpskoj u akademskoj 2014/2015. godini predviđen je upis 7.249 redovnih i vanrednih studenata.

Na Univerzitetu u Banjaluci predviđen je upis 3.461 studenta, a na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu 3.288 studenata.

Na banjalučkom Univerzitetu najviše mjesta otvoreno je na Pravnom fakultetu - 350, na Filizofskom na šest smjerova 345, a na Ekonomskom i Prirodno-matematičkom fakultetu po 340 mjesta.

Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu najviše mjesta otvoreno je na Filozofskom fakultetu na Palama 588 za 17 smjerova, dok je na Ekonomskom fakultetu otvoreno 330 mjesta.

Na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Foči u planu je upis 150 studenata, Visokoj medicinskoj školi u Prijedoru 280, a Visokoj školi za turizam i hotelijerstvo u Trebinju 70 studenata.

Drugi upisni rok organizovaće organizacione jedinice visokoškolskih ustanova, koje u prvom roku ne upišu planirani broj studenata.

Prijavljivanje kandidata u drugom upisnom roku trajaće od 25. do 29. avgusta, kvalifikacioni ispit će biti održan 1. septembra, rezultati će biti objavljeni 5. septembra, dok će se upis primljenih kandidata biti obavljen od 8. do 12. septembra.
Konkurs za upis studenata u prvu godinu drugog ciklusa studija na javnim visokoškolskim ustanovama u Srpskoj u akademskoj 2014/2015. godini biće raspisan u septembru.