U Trebinju je večeras otvorena "LJetna škola sporta Republike Srpske 2014" u okviru koje će u naredna dva mjeseca boraviti više od 1.500 sportista iz Republike Srpske, njihovih trenera i predavača, te 50 sportista iz Srbije.

ljetna skola sporta trebinje 2014

Pomoćnik ministra za sport Republike Srpske Goran Raca istakao je da je cilj ovogodišnje 14. po redu škole sporta, kao i prethodnih, omasovljavanje sporta, upoznavanje o novim trenažnim procesima, najnovijim sportskim i sudijskim pravilima, te obezbjeđivanje jednakih mogućnosti svim učesnicima da svoje psihofizičke sposobnosti što potpunije razvijaju i da potvrde svoje individualne, ljudske i sportske vrijednosti.

"Jedan od bitnijih ciljeva je i poboljšanje saradnje sportskih saveza sa Ministarstvom radi stvaranja uslova sportskim organizacijama i pojedincima za ostvarivanje vrhunskih sportslih rezultata", rekao je Raca.

On je dodao da ove godine Ministarstvo porodice, omladine i sporta finansira oko 800 sportista, među kojima je 50 mladih sportista, njihovih trenera i sportskih radnika iz Srbije, čime se želi unaprijediti saradnja Republike Srpske i Srbije, kao i razmjena trenažnih i naučnih dostignuća u oblasti sporta.

On je podsjetio da će se 18 saveza svoju pškolu sporta organizovati u Trebinju, a 12 na Jahorini, Sokocu, u Čelincu, Tesliću, Gradišci, Banjaluci, Doboju i Prijedoru.

Prema Racinim riječima, u okviru škole sporta, biće organizovana i stručna predavanja za sve učesnike na temu "Savremeni pristupi prevenciji i liječenju sportskih povreda i najnoviji trendovi u borbi protiv dopinga".

U ime grada sportistima je ugodan boravak u Trebinju poželio zamjenik gradonačelnika Neđo Ćebedžija.

Jovo Grujičić, direktor Doma učenika, koji je obezbijedio kvalitetne uslove za smeštaj i hranu učesnicima ljetne škole sporta, istakao je da je ova ustanova uvijek na raspolaganju perspektivnim sportistima i da će se truditi da ti mladi ljudi ponesu lijepe utiske iz Trebinja.

Sportistima se obratio i generalni sekretar odbojkaškog Saveza Republike Srpske Rado Kuzmanović, koji je istakao da Savez mnogo ulaže u rad sa mlađim kategorijama i da im ova škola mnogo znači, te podsjetio da je rezultat tog zalaganja veliki broj osvojenih titula na nivou BiH.

Organizator LJetne škole sporta je Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske u partnerstvu sa Trebinjem, Hidroelektranama na Trebišnjici /HET/, Đačkim domom i "Trebinjesportom".
U prvoj smjeni, koja traje sedam dana, boraviće odbojkaši, a ovogodišnji kamp biće završen 24. avgusta.