Predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću danas je, na svečanoj sjednici gradskog Parlamenta, gradonačelnik Slavko Vučurević uručio Povelju počasnog građanina grada Trebinja.

povelja pocasnog gradjanina urucena tomislavu nikolicu

Svečenao uručivanje Povelje počelo je 11.50 minuta, a prisutne je u ime lokalne zajednice pozdravio gradonačelnik Vučurević. Ovo je veliki dan za Trebinje i istočnu Hercegovinu i povelju, koju ćemo uručiti  predsjedniku Srbije, ne prihvatajte kao nekakav dokument već kao izraz ljubavi prema matici Srbiji, njenom predsjedniku i srpskom narodu“, rekao je Vučurević.

Nakon uručenja, predsjednik Nikolić je pozdravio veliki broj zvanica, medija i građana, te obećao da će za Trebinje i Hercegovinu učiniti ono što niko do sada iz Srbije nije, jer ga na to obavezuje Povelja počasnog građanina. "Investitori koji dolaze kod mene od sada će od Srbije imati još jednu destinaciju za ulaganja, a to su Trebinje i Hercegovina. Hoću da pomognem da Srbi žive bolje, a kad matica Srbija izabere nekog drugog hoću da ostane u amanet ono što sam započeo", rekao je Nikolić.

Nakon svečane dodjele u velikoj sali gradske uprave, predsjednik Nikolić i gradonačelnik Vučurević su krenuli ka Trgu slobode, gdje su održali prigodne govore. Predstavnici gradske vlasti izrazili su želju da Povelja bude jaka veza između Srbije i da doprinese produbljivalju bratskih odnosa. Više stotina Trebinjaca pozdravilo je govor predsjednika Srbije, a atmosferu na Trgu slobode priredili su i malobrojni Šešeljevi radikali. Oni su u više navrata skandirali „Kosovo je Srbija“, „Idemo na Kosovo“, „Izdao si Voja“, a razvili su i transparent sa natpisom „Izdao si Voju sad izdaješ zemlju svoju“.

Nakon obraćanja, nastupio je kulturno-umjetnički program, u kojem su učestvovali GKUD „Alat“, učenici Muzičke škole, Gradska muzika iz Đenovića...

Predsjednik Nikolić je zatim zajedno sa suprugom i gradonačelnikom Trebinja krenuo prema spomeniku Braniocima grada, gdje je položio cvijeće.

Prvu posjetu Nikolića gradu Trebinju, pratile su velike mjere obezbjeđenja. Prema protokolu, koji je tek jutros saopšten novinarima, srpski predsjednik je zatim posjetio Muzej Hercegovine, a oko  14.00 časova je obišao manastir Hercegovačku Gračanicu.

Podsjećamo da je ovo šesta ličnost u istoriji grada Trebinja koja je dobila Povelju počasnog građanina.