Oboljeli hemoroidi su jedna od najčešćih bolesti današnjice. Brz način života je u mnogome doprinio tome da iz godine u godinu broj oboljelih konstantno raste. Problemi i tegobe koje stvaraju umanjuju kvalitet života oboljele osobe. Razvojem novih metoda liječenja omogućeno je da se hemoroidi trajno izliječe.

hemoroidi

Simptomi hemoroida

Hemoroidalna bolest se razvija u četiri stadijuma. U prvoj fazi se javlja blagi svrab i peckanje u rektalnom području. Nekada se u toj fazi javlja i slab trag krvi na stolici. Krvarenje je u drugoj fazi uobičajen simptom i nerijetko je praćeno bolom. U trećem stadijumu hemoroidalne bolesti pored krvarenja, svraba i bola, javlja se i prolaps hemoroidalnih čvorova koji se sam spontano povlači. Prolabirani hemoroidi u četvrtom stadijumu se ne mogu sami vratiti unutar anusa već je neophodno da se to uradi rukom. Kada hemoroidi dođu u četvrtu fazu tegobe su vrlo intenzivne, krvarenje je obilno, bol je jak a sjedenje je praktično onemogućeno. Već sa pojavom prvih simptoma oboljelih hemoroida potrebno je potražiti pomoć ljekara kako bi liječenje bilo efikasnije i jednostavnije.

Načini liječenja hemoroida

Postoji više načina liječenja hemoroida čija efikasnost je različita. U prvoj fazi bolesti hemoroidi se mogu liječiti nehiruškim metodama, izmjenom načina ishrane, mastima i čepićima. Već od druge faze hemoroidalne bolesti operacija hiruškim putem je u većini slučajeva neizbježna. Do skoro je primarna operativna metoda u liječenju hemoroida bila klasična operacija, ali se u posljednje vrijeme zbog brojnih nedostataka sve manje primjenjuje. Zamijenile su je savremenije i efikasnije metode među kojima se posebno izdvojila THD operacija hemoroida.

THD metoda trajno rješava problem sa hemoroidima

Za sada najefikasniji način liječenja hemoroida je THD operacija. Od prije nekoliko godina se veoma uspješno primjenjuje i kod nas. THD operativna metoda liječenja hemoroida je jedina metoda kojom se hemoroidi trajno otklanjaju bez ikakve mogućnosti da se ponovo pojave. Upravo to je razlog zbog čega ova metoda liječenja postaje primarna u liječenju hemoroida u mnogim razvijenijim zemljama. Još jedna od mnogobrojnih prednosti ove metode je veoma kratak i lak postoperativni period. Oporavak traje svega dan, dva, nakon čega se pacijent vraća uobičajenim aktivnostima i obavezama.