Naučnici su došli do otkrića koje prevazilazi granice stomatologije i ulazi u polje regenerativne medicine. Oni kažu da upotrebom lasera mogu dovesti do nicanja novog zuba.

bijeli zubi

Istraživači su koristili laser kako bi podstakli dentalne matične ćelije da formiraju dentin, čvrsto tkivo slično kostima koje čini najveći dio zuba, a ovaj proces demonstrirali su u studiji na pacovima i miševima koristeći ljudske ćelije.

Oni nisu regenerisali čitav zub, dijelom zbog toga što je bilo teško razviti zubnu gleđ. Međutim, i sam razvoj dentina može ukloniti potrebu za liječenjem zubnog kanala, što je bolna procedura uklanjanja nervnog tkiva i bakterija iz zuba.

Praven Areni, istraživač Nacionalnog instituta za dentalna i kraniofacijalna istraživanja koji se nalazi u sklopu američkih Nacionalnih zdravstvenih instituta kaže da bi uskoro trebalo da se izvode i ispitivanja na ljudima.

Nova tehnika stimuliše razvoj matičnih ćelija koje se već nalaze u vilici. Naučnici su davno primijetili da laserska terapija niskog intenziteta može stimulisati biološke procese poput podmlađivanja kože i stimulisanja rasta kose, ali njihov mehanizam još nije dovoljno ispitan.