U svijetu se obilježava Dan planete zemlje. Ujedinjene nacije upozoravaju da moramo investirati u obnovljive izvore energije, obnoviti gradove i početi da rješavamo klimatsku krizu.

Zemlja

Dan planete Zemlje službeno se obilježava od 1992. godine kada je tokom Konferencije UN-a o životnoj sredini i razvoju u Rio de Žaneiru, na kojoj je učestvovao veliki broj predstavnika vlada i nevladinih organizacija, usklađen dalekosežni program za promociju održivog razvoja.

Cilj obilježavanja ovog dana je da se ukaže na ugroženost prirode i čovjekov nemar prema njoj, te na opasnost koja prijeti životu na Zemlji.

Ujedinjene nacije  /UN/objavile su da će, povodom Dana planete Zemlje, pokušati da mobilizuju milione ljudi da stvore održivu, zdravu prirodnu sredinu ozelenjavanjem gradova širom svijeta, prenosi Tanjug.

"Vazduh koji udišemo, voda koju pijemo i zemlja iz koje raste naša hrana čine dio delikatnog globalnog ekosistema koji je sve više pod pritiskom ljudskih aktivnosti. Od sječe tropskih šuma do smanjenja riba u okeanima, od nestašice pijaće vode do ubrzanog smanjenja raznolikosti biljnog i životinjskog svijeta i sve zagađenijeg vazduha i mora u mnogim delovima svijeta - sve to je djelo ljudskih ruku", navodi se, između ostalog, u poruci generalnog sekretara UN-a Ban Kimuna povodom obilježavanja Dana planete Zemlje.

Ban ističe da moramo uvidjeti da je sa porastom stanovništva naše trošenje resursa planete neodrživo i da zato moramo promijeniti stavove i ponašanje, a naročito način dobijanja energije koja se nalazi u osnovi našeg napretka.