Dan šale, koji se širom planete obilježava 1. aprila, rezervisan je da jedni drugima pravimo bezopasne smicalice. Tada se objavljuju i lažne vijesti, zato ne vjerujte da je istina sve što danas čujete.

1. april dan sale

Tada se trudimo da smislimo što originalniju šalu, kako bismo prevarili ljude oko nas i uljepšali im dan osmijehom.

Da li ćete nekome zasoliti kafu, ili mu saopštiti da mu je tiket „prošao na kladionici“, „odsjeći“ drugarici pramen kose, sestri montirati užasnu zavjesu za kupatilo...

Sve je dozvoljeno, ali prvoaprilska šala ipak ne treba da „patosira“ žrtvu. Ne zaboravite da kažete na kraju „Aprili-li-li“.

U nekim zemljama, poput Velike Britanije, Australije i Južnoafričke Republike, podvale se prave samo do podneva, a onaj ko ih napravi poslije podne naziva se aprilskom budalom (April Fool).

U Srbiji i mnogim drugim zemljama ljudi se šale tokom cijelog dana, zato budite na oprezu do ponoći!

Britanski Bi-Bi-Si prvi je počeo s masovnim provaprilskim šalama. Taj servis je 1957. godine objavio reportažu o jednoj porodici u Švajcarskoj koja uzgaja stabla na kojima rastu špagete.
Prikazana je žena koja bere špagete s drveta. Poslije toga, mnogi gledaoci su zvaliBi-Bi-Si da se raspitaju gde mogu da kupe takva stabla.

Orson Vels je 1938. godine radio-dramom Rat svetova izazvao masovnu paniku u SAD zato što su slušaoci povjerovali da su svijet stvarno napali vanzemaljci. Amerikanci se nisu smirili ni nakon niza upozorenja da je riječ o isključivo o fikciji i radio-drami.