novinari.jpg

Udruženje novinara Republike Srpske čestitalo je svim kolegama Međunarodni dan slobode medija.

"Zahvaljujemo medijskim radnicima koji nas čine ponosnim što pripadamo ovoj profesiji i podsjećamo da su pred nama brojni izazovi kakvim nismo bili izloženi prethodnih decenija", saopšteno je iz Udruženja.

Kako dodaju, ogorčeni su činjenicama da ovogodišnji praznik dočekujemo dok su na snazi nedopustive sankcije uvedene Alternativnoj televiziji iz Banjaluke, u ambijentu ponovljenih i nekažnjenih prijetnji fizičkim nasiljem pojedinim kolegama iz RS zaposlenim na Radio-televiziji BiH i okolnostima zasvođenim pokušajem Kancelarije visokog predstavnika u BiH da nametanjem odluke ograniči slobodu govora u Srpskoj i Federaciji BiH.

"I ovaj datum je prilika da izrazimo oštro protivljenje pojavama poput nedavnog vrijeđanja novinara i snimatelja RTRS-a i Televizije N1 na radnom zadatku i gotovo uvriježenog etiketiranja usmjerenog ka pojedinim opozicionim medijima u Srpskoj", naveli su iz Udruženja.

Iz Udruženja ističu da su nažalost svjedočili, između ostalog, i nepristojnoj gestikulaciji i vulgarnom rječniku pojedinih predstavnika vlasti RS čiji je cilj bio nipodaštavanje kolega sa BN televizije i portala "Capital" i sličnim incidentima koje moramo iskorijeniti.

Takođe, i ovoga 3. maja, iz Udruženja novinara RS kažu da imaju potrebu da se ograde od pojedinih kolega 'koje zloupotrebljavaju civilizacijsko dostignuće i instrumente koji su nam dati u sferi medija, a evidentirali smo i takve slučajeve'.

"Ističemo i da RS ima razloga da bude ponosna na podatak da naši građani o najaktuelnijoj globalnoj temi mogu istovremeno da se informišu iz ruskih, ukrajinskih i medija Zapada. Da, za razliku od gledalaca, slušalaca i čitalaca iz država Evropske unije koje su primjenile cenzuru, mogu da prate i programe ruskih medija 'Raša tudej' i 'Sputnjik'" zaključuje se u saopštenju,