Osamnaestogodišnja Ivana Sikimić iz Trebinja jedna je od mladih nada sporta iz našeg grada koja je svoju profesionalnu sportsku karijeru nastavila u srpskoj prestonici, Beogradu.

ivana sikimic rukomet crvena zvezda

U Srbiji su stasali i postali slavni mnogi Hercegovci, od košarkaša, odbojkaša i fudbalera, do veslača i rukometaša. Stazama Radoja Đerića i Mijata Gaćinovića krenula je i Ivana Sikimić, sada rukometašica Ženskog rukometnog kluba /ŽRK/ „Crvena zvezda“.

Sa nepunih jedanaest godina počela je trenirati rukomet u ŽRK „Leotar“, a do tada se oprobala u karateu, džudou, atletici. „Po nagovoru drugarica iz škole odlučila sam da pokušam i sa rukometom. U početku mi je sve to izgledalo teško, ali trening po trening postajalo je sve zanimljivije. Počele su prve utakmice, turniri, druženja. Rukomet je postao dio moje svakodnevice“, počinje razgovor za TrebinjeLive Ivana Sikimić, napominjući da je za sve uspjehe „Leotara“, u to vrijeme, veliki značaj dao trener Zdravko Komnenović. ivana sikimic rukomet crvena zvezda

Ivana je član i ženske kadetske reprezentacije BiH, te je učesnik raznih takmičenja. „U najljepšem sjećanju ostale su mi kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u Slovačkoj“, kaže Ivana, koja je 2011. godine, na „Izboru najboljeg sportiste Trebinja", proglašena za perspektivnog sportistu.

Poziv da igra u beogradskoj Crvenoj zvezdi došao je 2012. godine. „Za svoje roditelje sam bila suviše mlada, pa smo taj poziv odbili. To je svakako bila još veća motivacija za rad, koji se na kraju isplatio“, dodaje mlada Trebinjka i napominje da je novi poziv za prelazak u crveno-bijeli tabor stigao prošle godine. „Ovaj put sam uz dozvolu roditelja sama odlučila i nakon malo dužeg vremena prihvatila prelazak. U početku je bilo jako teško, veliki grad, veliki klub, a treninzi izuzetno naporni. Bilo je dosta prolivenih suza, ali sve sam podnijela zahvaljujući neizmjernoj podršci svoje porodice i prijatelja“, objašnjava ona.

U Crvenoj zvezdi igra za prvi tim, trenira dva puta dnevno i redovan je đak Pravno-poslovne škole u Beogradu. Uz dobru organizaciju, koje ne manjka, postiže svoje školske i sportske obaveze.

rukometasice crvene zvezde

„U rodni grad idem jako rijetko. Obaveze i velika udaljenost mi to ne dozvoljavaju, ali svaki odlazak nastojim maksimalno iskoristiti sa porodicom i prijateljima“, ističe Ivana i razgovor za TrebinjeLive zaključuje riječima da joj je prioritet obrazovanje, a zatim rukomet.