Načelnik Odjeljenja za srednje obrazovanje i vaspitanje u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske Mira Grbić izjavila je danas da se ulažu veliki napori da se upisna politika prilagodi tržištu rada i da ne bude tehnološkog viška.

aktiv direktora srednjih skola hercegovine bileca

Grbićeva se danas u Bileći sastala sa članovima Aktiva direktora srednjih škola istočne Hercegovine s ciljem sagledavanja situacije na terenu kako bi se utvrdila upisna politika i definisao plan upisa učenika za hercegovačku regiju.

Ona je istakla da se ulažu veliki napori da se upisna politika prilagodi tržištu rada i da se sagleda interesovanje učenika, te dodala da su do sada najviše i učenici i roditelji bili zainteresovani za četvorogodišnje stručno obrazovanje, a ne za neke zanate.

Grbićeva je istakla da učenici koji završe zanate kao što su moler, građevinar, krojač i varilac i drugi imaju veće šanse za samozapošljavanje.

"U stalnom smo kontaktu i sa Zavodom za zapošljavanje da bi se utvrdila deficitarna zanimanja", kaže Grbićeva i dodaje da je jedno od takvih i obućarstvo.

Ona ističe da, iako tržište rada iskazuje potrebu za tim profilom, ne upošljava ih, već se traži priučeni kadar.

Grbićeva je rekla da će ove godine osnovne škole u svim istočnohercegovačkim opštinama završiti 774 učenika, što je za jedno odjeljenje manje nego prethodne, a predviđa se da će tako biti i u narednoj generaciji.

Na sastanku je rečeno da će u narednoj školskoj godini Srednjoškolski centar "Golub Kureš" iz Bileće dobiti novi smjer – tekstilstvo i kožarstvo, a
u ostalim hercegovačkim školama neće biti nekih značajnijih promjena.

Direktor Tehničke škole u Trebinju Nebojša Rudakijević kaže da u ovoj obrazovnoj ustanovi ove godine neće biti nekih značajnijih promjena, jer učenici nisu zainteresovani za druge smjerove u odnosu na one koji već postoje.

"Jedno od deficitarnih zanimanje u Trebinju je varilac, ali za taj profil nema zainteresovanih učenika", kaže Rudakijević i podsjeća da se već dvije godine raspisuje konkurs, ali da se samo njih nekoliko prijavi.

Kao jedan od problema škole, Rudakijević je naveo da nema uslove za obavljanje prakse, zbog čega nema ni zanata.

Direktor Srednjoškolskog centra "Golub Kureš" u Bileći Zdravka Milićević kaže da su zbog otvaranja tekstilne industrije u ovom gradu privrednici iskazali potrebu za krojačima i tekstilnim tehničarima.

Prema njenim riječima, praktična nastava će se održavati u školi, dok će tekstilna industrija uložiti novac za opremanje kabineta i za kupovinu potrebnih mašina.