Na Onkološkom odjeljenju Opšte bolnice u Trebinju počeo je sa radom video-link, pomoću kojeg onkolozi iz ove zdravstvene ustanove i onkolozi i radioterapeuti Kliničkog centra iz Banjaluke zajedno određuju zračnu terapiju pacijentu, čime je znatno olakšano liječenje.

Opsta bolnica Trebinje

LJubica Miljanović, načelnik Onkološkog odjeljenja Bolnice u Trebinju, precizira za Srnu da ovaj vid komunikacije mogu koristiti za konsultacije i drugi pacijenti koji se liječe na trebinjskom Onkološkom odjeljenju.

Na ovaj način, osim onkološkog konzilijuma za primjenu citostatika sa A liste Fonda zdravstvenog osuguranja, formiran je i konzilijum putem video-linka, namijenjen pacijentima kod kojih je osim hemoterapije indikovana zračna terapija, odnosno kod kojih je isključivo potrebna radioterapija.

Miljanovićeva napominje da je ovo novina koja će mnogo značiti za pacijente, jer više neće morati putovati do Banjaluke samo da bi dobili procjenu da li im zračna terapija treba.

Sada će konzilijum onkologa koji imaju svu potrebnu dokumentaciju pacijenta odrediti terapiju pomoći vido-linka, nakon čega će pacijent biti telefonski obaviješten kada da dođe za terapiju.

"Za pacijenta koji ima osteolizu kičmenih pršljenova i velike bolove - mnogo znači da u takvom stanju ne putuje u Banjaluku da bi dobio odluku konzilijuma za indukovanu zračnu terapiju i da bi se poslije te odluke vratio u Trebinje i čekao poziv za termin, kao što je to bilo do sada", naglašava Miljanovićeva.

Ona napominje da onkološki pacijenti zahtijevaju interdisciplinarni pristup i da je uvijek terapija onkološkog pacijenta - konzilijarna.

Onkološko odjeljenje u trebinjskoj bolnici otvoreno je 2006. godine i jedino je na području istočne Hercegovine. Ono zadovoljava potrebe onkoloških pacijenata u smislu primanja hemoterapija, čime je izbjegnuto putovanje do drugih zdravstvenih centara i izlaganje dodatnim naporima.

Miljanovićeva ističe da je prošle godine odjeljenje prošireno, s obzirom da je broj oboljelih od malignih oboljenja u porastu, tako da sada ima ukupno 12 kreveta, umjesto pet koliko ih je ranije bilo, što omogućava veći komfor pacijenata.

Od 2007. godine, kada je na ovom odjeljenju liječeno 325 pacijenata, taj broj je povećan skoro četiri puta - prošle godine je liječeno 1.177 pacijenata.

"Evidentan je porast karcinoma svih primarnih lokalizacija", upozorava Miljanovićeva i precizira da su najčešća maligna oboljenja u Hercegovini: karcinomi pluća, dojke i grlića materice, ali da posljednjih godina ima dosta melanoma.

Starosna granica oboljelih od malignih oboljenja pomjerena je - tako da sve više mladih soba obolijeva, navodi LJubica Miljanović, načelnik Onkološkog odjeljenja Bolnice u Trebinju, i napominje da je u posljednje vrijeme zdravstvena kultura pacijenta na zavidnom nivou, pa neka od oboljenja budu otkrivena u početnom stadijumu.

"Veoma je značajna prevencija, posebno kod žena, i redovni pregledi grlića materice i dojke", rekla je Miljanovićeva Srni. Ukoliko se karcinom dojke otkrije u početnoj fazi, izlječenje je u procentu većem od 95 odsto, dok je terapija svedena na minimum, a izbjegnuta je i hemoterapija.

U trebinjskoj Bolnici su tokom prošle godine rekonstrukcijom stvoreni bolji uslovi za rad i boravak pacijenata i na Odjeljenju za plućne bolesti. Svim zaposlenim redovno se izmiriju plate i doprinosi.

U Bolnici istuču da je od početka osnivanja ova zdravstvena ustanova imala tendenciju razvoja i da, zahvaljujući kadrovskoj osposobljenosti, zadovoljava potrebe stanovništva istočne Hercegovine.