U Republici Srpskoj koristi se najsavremenija terapija za liječenje dijabetesa, koja je u potpunosti usklađena sa terapijom u cijelom svijetu, saopštilo je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Srpske.

medjunarodni dan dijabetesa

U Ministarstvu navode da se u Srpskoj od 2009. godine, na osnovu preporuke nacionalnog koordinatora za kontrolu šećerne bolesti, počelo prelaziti na upotrebu analognih insulina radi obezbjeđenja najoptimalnije regulacije šećerne bolesti insulinskom terapijom.

Prema informaciji nacionalnog koordinatora, u Srpskoj su do tada znatno više bili u upotrebi humani insulini u odnosu na insulinske analoge i to u odnosu od 65 na prema 35 odsto, dok je u zemljama u okruženju omjer upotrebe insulinskih analoga u odnosu na humane uvijek bio u korist insulinskih analoga, zbog njihove predvidljive farmakokinetike, odnosno resorpcije, distribucije, metabolizma i izlučivanja iz organizma i bolje efikasnosti na uspostavljanju normalne vrijednosti šećera u krvi.

Brojne studije ukazuju da je neophodno postići normalne vrijednosti šećera u krvi kako prije, tako i poslije obroka, da bi se postigla prevencija vaskularnih komplikacija, dok je prema novim, veoma strogim terapijskim ciljevima pokazano da primjena humanih insulina ne može da obezbijedi nivo šećera u krvi približan normalnom nivou.

Prema mišljenju stručnjaka i brojnih kliničkih studija, primjena insulinskih analoga je jednostavnija, a doziranje preciznije, navode u Ministarstvu.

Uz dobru opštu kontrolu nivoa šećera u krvi, savremeni insulini odnosno insulinski analozi, za razliku od humanih mogu se koristiti neposredno prije obroka, s tim da je kontrola šećera u krvi nakon obroka kod analognih inzulina bolja nego kod humanih, a imaju i manji rizik od teških i noćnih hipoglikemija.

U Ministarstvu napominju da se, prema preporuci stručnjaka i smjernica savremene insulinske terapije, za djecu oboljelu do dvije i do šest godina, kao i trudnice, i dalje koriste humani insulini sve dok se ne steknu uslovi za primjenu najsavremenije insulinske terapije.

Prema podacima Agencije za lijekove Hrvatske, u ovoj zemlji je u 2012. godini udio potrošnje za insulinske analoge iznosio 95,24 odsto, dok je udio potrošnje za humane insuline iznosio 4,76 procenata.

U Srbiji je u 2011. godini u odnosu na 2009. udio potrošnje za insulinske analoge sa 45 odsto porastao na 61 procenat, a na osnovu istraživanja iz 2011, u 2009. godini u Velikoj Britaniji je udio potrošnje za insulinske analoge iznosio 84 odsto, a za humane insuline svega 16 procenata, zbog čega je vidljivo da se u terapiji šećerne bolesti u Evropi i okruženju više koriste insulinski analozi.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske tvrdi da je pacijentima oboljelim od dijabetesa iz Srpske omogućena najsavremenija i najefikasnija terapija i da već 10 godina posebnu pažnju posvećuje dijabetološkoj zaštiti i uspješno i kontinuirano provodi aktivnosti unapređenja kvaliteta života oboljelih od šećerne bolesti.

Ministarstvo apeluje da novinari i svi koji slučajno ili namjerno šire netačne i polovične informacije provjere podatke koje objavljuju kako ne bi bez potrebe uznemiravali pacijente iz Republike Srpske, niti se, u slučaju namjernog djelovanja, suočavali sa tužbama.