U prostorijama „Poslovnom inkubatora“ u Trebinju večeras je održana Izborna sjednica Udruženja „Inovatora istočne Hercegovine“ iz Trebinja gdje je izabrano novo rukovodstvo, te predstavljen Izvještaj za 2013. godinu.

sjednica udruzenja inovatora istocne hercegovine trebinje

Novo rukovodstvo čine: Predsjednik Skupštine-prof. dr. Obrad Spaić, predsjednik Upravnog odbora Borko Babalj, potpredsjednik Upravnog odbora Radoslav Dujanović, profesor, član Upravnog odbora (sekretar) Krsto Marković, professor.

U prethodnoj godini članovi ovog Udruženja, Borko Babalj, Vladimir Samardžić i Željko Ćukteraš, osvojili su 11 internacionalnih priznanja za inovacije i to u Teheranu, Skoplju, Sevastopolju, Parizu, Beogradu i Banja Luci. Takođe, urađena su i dva prototipa „Džepna pepeljara-muštikla“ Borka Babalja i „Šestokraki jež-slagalica“ Željka Ćukteraša, dok su u fazi izrade „Bicikl na nožni i ručni pogon“ i „Mehanički pretvarač jednosmjernog napona u naizmjenični“.

U ovoj godini su se pojedini inovatori iz našeg Udruženja  sasvim približili mogućnosti da otpočnu proizvodnju na bazi svojih inovacija. Urađena su tri alata i pomoću njih tri gotova proizvoda“, rekao je Borko Babalj za TrebinjeLive i dodao da je preostala finansijska i tržišna aktivnost.

Udruženje je uspostavilo saradnju sa Fakultetom za proizvodnju i menadžmentt iz Trebinja, a iz fakulteta su aplicirali prema Ministarstvu civilnih poslova BiH sa projektom „Izrada projektne dokumentacije i prototipa nosača sočiva za naočale“, čiji je autor član Udruženja „Inovatora istočne Hercegovine“.  Kako je istaknuto na sjednici za projekat je odobreno 7.000 KM i uskoro se očekuje njegova realizacija, a sredstva u iznosu od 3.000 maraka za podršku ovom projektu obećao je i gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević.

Očekuje se ponuda firme iz istočne Hercegovine za izradu alata za inovaciju ’Džepna pepeljara-muštikla’, sa kojom bi naš inovator, zajedno inovatorom iz Mostara, pokušao otpočeti projekat-postupak za odvikavanje od pušenja“, kazao je Babalj i dodao da je svim članovima Udruženja izuzetno drago što se ponovo aktivirao Svetozar Basor, koji je jedan od osnivača udruženja.

Basor je predao jednu patentnu ispravu, a priprema i drugu.

Inovator, član ovog udruženja, lično je prisustvovao sajmovima inovacije u Mostaru i Skoplju, a zapaženi su nastupi i sa učenicima sa područja grada Trebinja. I u ovoj godini smo dosta bili prisutni u radu sa učenicima od  kojih, sa razlogom, u ovoj godini još više očekujemo. Osim pomenutih inovatora koji su angažovani na stvaranju novih proizvoda veliku angažovanost na stvaranju inovativne ii preduzetničke kulture kod učenika pokazali su naši članovi Krsto Marković i Slađana Skočajić“, rečeno je večeras na Izbornoj skupštini ovog udruženja.

Ipak, u Udruženju ističu da i pored velikih rezultata u svim sferama inovativnih i preduzetničkih aktivnosti, sve ovo nije prepoznala Gradska administracija grada Trebinja, koja im je planirala najmanji budžet od svih korisnika predviđenih sredstava.

Na kraju istaknuta je odlična saradnja kako sa TV kućama i radio stanicama, tako i štampanim i elektronskim medijima, odnosno stručnim i revijalnim časopisima.