Udruženje građana Interkulturni susreti u Bosni i Hercegovini obavještava zainteresovane učenike da je konkurs za prijavljivanje za učešće u AFS programima razmjene srednjoškolaca za školsku godinu 2014/15., koje organizuje Udruženje građana Interkulturni susreti u BIH u saradnji sa AFS Intercultural Programs.

afs razmjena srednjoskolaca

Konkurs je produžen do 10.02.2014. godine i učenici se mogu prijaviti za sve destinacije osim za Njemačku, Austriju i Dansku, za koje je rok istekao 25.12.2013. godine. Ove godine u ponudi je preko dvadeset destinacija za koje se možete prijaviti, a to su Argentina, Belgija, Brazil, Češka Republika, Danska, Finska, Francuska, Holandija, Italija, Njemačka, Norveška, Mađarska, Malezija, Meksiko, Letonija, Poljska, Portugal, Rusija, SAD, Španija, Švedska, Švajcarska, Turska, Tajland.

Udruženje građana Interkulturni susreti u BIH je nevladina, neprofitabilna, stranački i vjerski neorijentisana organizacija koja u saradnji sa globalnom mrežom AFS Intercultural Programs, sa sjedištem u Njujorku, organizuje međunarodne programe razmjene učenika i volontera u cilju unaprjeđenja interkulturalnog učenja i promovisanja tolerancije.

U proteklih 12 godina, UG ISU BIH je u saradnji sa AFS-om organizovao učešće u AFS jednogodišnjim i tromjesečnim programima razmjene u inostranstvu za 135 učenika iz BiH, a od 2009.godine počinje i AFS program ugošćavanja učenika iz inostranstva u BiH, te su do danas ugošćena 24 učenika iz svih djelova svijeta.

Jedna od učesnica programa bila je i Nataša Filipović iz Foče, koja je u školskoj godini 2011/12 boravila u Francuskoj. „To je jedno divno, veliko iskustvo tokom koga upoznate mnogo novih prijatelja sa svih strana svijeta, upoznate novu kulturu, novi mentalitet, naučite jezik i mnogo novih stvari i vještina ali iznad svega upoznate samog sebe! Jer se vidite u svim lakim i teškim situacijama posle kojih jednostavno odrastete i počnete gledati svijet sa ' drugim naočarama' što vas čini moralno bogatim. “ kaže Nataša i za kraj dodaje „sa velikim pravom mogu reći da AFS interkulturna razmjena nije godina u vašem životu, već je to život u godini!“

AFS programi razmjene srednjoškolaca pružaju mogućnost pohađanja škole u inostranstvu u periodu od tri mjeseca ili čitave školske godine, upoznavanje nove kulture, stvaranje novih prijateljstava sa vršnjacima iz cijelog svijeta. Isto tako učešće na razmjeni pomaže učenicima da ojačaju samopouzdanje, da se osamostale, upoznaju bolje sebe i svoju kulturu.

Za vrijeme razmjene, učenici će biti smješteni u domaćin porodicama, koje ne dobijaju nikakvu nadoknadu za ugošćavanje učenika. AFS domaćin porodice otvaraju vrata svoga doma i zajednice novom članu svoje porodice. AFS u domaćin zemlji pažljivo vrši spajanje učesnika i domaćin porodice, te pripremu svih članova porodice, a AFS volonteri pružaju podršku učesnicima i porodicama kako bi i jedni i drugi imali pozitivno iskustvo interkulturalnog učenja.

Učenici na razmjeni su dužni da redovno pohađaju nastavu koja se odvija na jeziku zemlje domaćina i da bude što aktivniji u školskoj nastavi.

Učešće u programu razmjene istovremeno pruža nevjerovatno i neponovljivo iskustvo za vrijeme razmjene, kao i ogromne prilike za napredovanje u daljem životu po završetku razmjene. Uči se o mnogim kulturama, spoznaje vlastita kultura iz drugog ugla. Takodje jedan od velikih pluseva razmjene je stvaranje prijateljstava sa ljudima sa svih strana svijeta, koja traju i poslije razmjene.

Uslovi koje učenik treba da ispuni su da trenutno pohađa srednju školu u BiH, da ima prebivalište na području BiH, odlične ili prosječne ocjene, te da blagovoremeno popuni aplikaciju koju može pronaći na našoj web stranici www.afs.ba.
Sve koji žele znati više o UG ISU BiH i AFS programima razmjene mogu da nam pišu na info-bih@afs.org ili nas pozovu na 033 974 606 svaki radni dan između 12-14h.