Pet do šest zagrljaja dnevno učiniće vaš život ljepšim i produžit će ga, tvrde psiholozi, a do istog je zaključka stigao i američki sveštenik Kevin Zaborney još 1982. koji je današnji dan proglasio Međunarodnim danom zagrljaja!

medjunarodni dan zagrljaja

Često iskazivanje osjećaja grljenjem može sniziti rizik od bolesti srca, ublažiti poguban uticaj stresa, osloboditi nas od umora, poboljšati imunitet pa čak i ublažiti simptome depresije.

Naime, prema psiholozima, samo deset sekundi toplog zagrljaja može u našem mozgu izazvati poželjnu reakciju: otpušta se hormon oksitocin koji smanjuje nivo stresa u mozgu. Ista je hemikalija odgovorna za smanjenje krvnog pritiska, pobjedu nad umorom, infekcijama i ublažavanje simptoma depresije.

Da grljenje ima u najmanju ruku ljekovita svojstva, potvrđuju i riječi psihologinje Virginije Satir kako su čovjeku potrebna četiri zagrljaja dnevno kako bi preživio.

"Osam zagrljaja dnevno treba nam kako bismo se održali, a 12 zagrljaja na dan da bismo napredovali", rekla je Virginia Satir.