Osnovne i srednje škole u Republici Srpskoj spremne su da u ponedjeljak, 20. januara, počne nastava u drugom polugodištu školske 2013/2014. godine, rečeno je prije početka sastanka ministra prosvjete i kulture Gorana Mutabdžije sa aktivima direktora osnovnih i srednjih škola.

djaci

Mutabdžija je istakao da su najveći problemi, kako u osnovnom tako i u srednjem obrazovanju, u vezi sa materijalno-finansijskim poslovanjem.

"Imamo probleme s isplatom određenih naknada za materijalne troškove, ali se nadamo da ćemo u narednih 15 dana izmiriti obaveze iz posljednjeg kvartala 2013. godine i omogućiti da škole funkcionišu kako dolikuje", rekao je Mutabdžija novinarima u Banjaluci.

On je naglasio da će Vlada Srpske početi isplatu kumulativnog duga od 2,7 miliona KM, za jubilarnu nagradu za 30 godina rada u obrazovanju i kulturi, pomoć pri rođenju djeteta, te smrti najbližeg člana porodice.

Mutabdžija je istakao da dug po ovim osnovama za 2011. godinu iznosi 416.000 KM, za 2012. godinu 950.000 KM, a za 2013. godinu 1,3 miliona KM.

Kada je u pitanju investiranje u školske objekte, resorni ministar je rekao da su ulaganja potrebna u mnogim školama, između ostalih u školama u Gradišci, Kneževu i Banjaluci, ali da se pitanja iz oblasti obrazovanja moraju rješavati u saradnji sa lokalnim zajednicama.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Banjaluka Kristina Mrđa rekla je prije početka sastanka da je svih 25 srednjih škola Banjaluke i okolnih opština spremno za početak drugog polugodišta.