Na otvaranju Sedmog Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala "Kustendorf", koji će biti održan na Mokroj Gori od 18. do 23. januara, biće pod otvorenim nebom rekonstruisan atentat na Franca Ferdinanda.

kustendorf

Organizator festivala režiser Emir Kusturica rekao je da postoje događaji u srpskoj istoriji koji se moraju slaviti, zato će otvaranje biti karnevalski spektakl.

"Posjetiocima garantujem nezaboravan događaj u hiperbaričnoj komori naše kulture, a završnica `našeg atentata`, usuđujem se da obećam, svima će biti uzbudljivija od samog istorijskog događaja", rekao je Kusturica.

Kusturica kaže za "Večernje novosti" da će 18. januara u Mokroj Gori kostimirani građani "dočekati Ferdinanda".

"Dekor tog 28. juna 1914. godine biće trodimenzionalne fotografije, a bombe mladobosanaca postaće predmet jedne zanimljive igre, jednog istorijskog plesa, a ne ubistva", naveo je proslavljeni reditelj.

Muzička podloga za rekonstrukciju vidovdanskog atentata biće, kaže on, disko muzika iz osamdesetih godina prošlog vijeka.

"Sarajlije će Ferdinanda i Sofiju obasipati cvijećem, koje će im se nekim čudom vraćati u ruke, a iz `brauninga` Gavrila Principa neće izletiti metak, već vatromet. Imamo, dakle, šta da slavimo", naveo je Kusturica.

Emir Kusturica ističe da će "Kustendorf" ove godine biti mjesto okupljanja reditelja i glumaca koji su tokom 2013. godine "harali" svjetskim festivalima, pa će za mlade učesnike takmičarskog programa to biti jedinstvena prilika da uče od autora nejneobičnijih poetika.

U muzičkom dijelu, na sceni pod "Prokletom avlijom" nastupiće "Zaz", "Riblja Čorba", "Mostar Sevdah rijunion", "Mahala rai banda", Emir Kusturica i "No smoking orkestra".

Petnaest filmova srpskih i svetskih autora takmičiće se za ovogodišnje Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje, nagrade koje festival dodjeljuje mladim režiserima čiji filmski jezik nagovještava nove tendencije.

U ovogodišnjoj konkurenciji su filmovi iz Izraela, Srbije, SAD, Singapura, Francuske, Poljske, Meksika, Južne Koreje, Kine, Slovačke i Irana.

O nagradama će odlučivati tročlani žiri, a "sudijama" predsjedava francuska glumica Berenis Bežo, do su članovi Giljermo Arijaga, meksički pisac, scenarista i režiser, kao i Srđan Koljević, srpski scenarista i režiser.