Crnohumorni film "Čovjek ptica" meksičkog reditelja Alehandra Injaritua dobio je "Oskara" za najbolji film, režiju, kameru i najbolji originalni scenario na 87. dodjeli nagrada Američke filmske akademije.

oscars 2015

Britanski glumac Edi Redmejn dobio je "Oskara" za glavnu ulogu u filmu "Teorija svega", u kome igra poznatog fizičara Stivena Hokinga, dok je Oskar za mušku epizodnu ulogu pripao američkom glumcu DŽej Kej Simonsu za ulogu proFesora muzike u "Ritmu ludila".

Američka glumica DŽulijen Mur dobila je "Oskara" za ulogu profesora koja pati od Alchajmerve bolesti u filmu "I dalje Alis", a Patriša Arket je nagrađena "Oskarom" za sporednu ulogu u Filmu "Odrastanje".

"Oskara" za najbolji adaptirani scenario dobio je Grejam Mur za "Igru kodova", a za najbolji originalni scenario Injaritu, Nikolas Đakovone, Aleksander Dinelaris mlađi i Armando Bo za film "Čovjek ptica".

Poljski film "Ida" dobio je Oskara za najbolji strani film, a najbolji animirani film je "Grad heroja".

Film "Grand Budapest hotel" Vesa Andersona dobio je "Oskara" za kostim, šminku, scenografiju i najbolju originalnu muziku.

Filmovi "Čovjek ptica" i "Grand Budapest hotel" imali su po devet nominacija.

Višestruke nominacije imali su filmovi "Teorija svega", "Dječaštvo" i "Američki snajperista", a među nominovanim glumcima bilo je čak petoro Britanaca - Benedikt Kamberbeč, Edi Redmajn, Rozamund Pajk, Felisiti DŽouns i
Kira Najtli.