Na Božić ujutro je dobro sve započeti. Mirboženje se po običaju radilo između muškaraca i žena, samo se muž nije mirbožio sa ženom. Kada se mirboži govori se ” Mir božiji! Hristos se rodi! Poklanjajmo se Bogu i Hristovom roždenstvu!“. peceni brav jagnje

 

Na Božić ujutro se pale svijeće. Nekada su se one pravile od domaćeg voska. Svijeća je namijenjena živima i koliko u kući ima živih toliko se svijeća zapali, skupi zajedno i obavije crvenom svilom. Svijeća se pali u pšenici ili nekom drugom žitu. U crkvu se ide rano, a kada se vrati postavi se trpeza.

Pored raznih jela i pića na sredini stola se stavlja tako urađena svijeća. Prije nego sto se sjedne za trpezu, zapali se svijeća, pomoli se Bogu, i tamjanom se okadi kuća, trpeza i ukućani. Dok svijeća gori gleda se kuda plamen naginje i kako se vosak razliva. Ako se vosak svijeće razliva po žitu smatra se da će biti dobar rod, na koju stranu se naginje pepeo i plamen smatra se da će ta strana roditi. Kada se dođe do polovine jela svijeća se ugasi i to tako što se uzme komad česnice, zamoči u vino i onda se tako svijeća izgasi, zatim se taj komad pojede, a svi probaju to vino. Mrve sa trpeze se ne bacaju nego se davaju stoci ili kokoškama.

Na Božić, rano prije podne, u kuću dolazi specijalni gost, koji se obično dogovori sa domaćinom, a može biti i neki slučajni namjernik, i on se posebno dočekuje u kući, i zove se polaznik.

Polaznik pozdravi dom Božićnim pozdravom, ljubi se sa ukućanima i odlazi kod šporeta. Otvara vrata na šporetu ili peći, ranije na ognjištu, džarka vatru i govori zdravicu: “Koliko varnica toliko srećica, koliko varnica toliko parica (novca), koliko varnica toliko u toru ovaca, koliko varnica toliko prasadi i jaganjaca, koliko varnica toliko gusaka i piladi, a najviše zdravlja i veselja, Amin, Bože daj”.

Polaznik simbolički predstavlja one Mudrace koji su pratili zvijezdu sa Istoka i došli novorođenom Hristu na poklonjenje. Domaćica poslije toga posluži polaznika, i daruje ga nekim prikladnim poklonom. On je čovjek, koji na Božić, i za cijelu narednu godinu donosi sreću u kuću.

MIR BOŽIJI HRISTOS SE RODI!

100 sela, 100 običaja!