Petar Čolović, profesor fizičke kulture, dobitnik je posebnog priznanja za cjelokupan razvoj i afirmaciju sporta na području Trebinja i trener zbog koga su roditelji svoju djecu upisivali baš u one klubove koje je on vodio.

petar colovic

Čolović je profesor skoro 30 godina, bio je trener svih selekcija Fudbalskog kluba /FK/ "Leotar" 20 godina, te trener Košarkaškog kluba /KK/ "Leotar" i učitelj tenisa.

Osim toga, bio je i višegodišnji selektor mladih fudbalera za Hercegovinu, trener u Fudbalskoj kadetskoj reprezentaciji Republike Srpske i selektor Univerzitetske reprezentacije BiH, a više od 20 godina i direktor tradicionalnog turnira u malom Fudbalu "Olimpijada".

Čolović je svojevremeno bio fudbaler "Leotara" i beogradskog "Voždovca". Kaže da mu je u sjećanju naročito ostala utakmica Fudbalskog kupa Jugoslavije u sezoni 1977-1978. kada je "Leotar" na Policama pobijedio "Iskru" iz Bugojna rezultatom 2:0. Oba gola tada postigao je upravo Čolović kao najmlađi u ekipi.

Tom pobjedom "Leotar" je prvi put u istoriji ugostio "Hajduk" iz Splita, tadašnjeg člana "velike četvorke" u jugoslovenskom fudbalu.

"Pošto me trener nije stavio odmah u prvu postavu, već poslije desetak minuta, publika je počela da skandira: 'Uvedi malog' - misleći na mene. Tako je i bilo. Iako smo izgubili 2:0, to je bio nevjerovatan doživljaj koji se pamti cijelog života", prisjeća se Čolović.

petar colovic

Trener KK "Leotar" postao je u drugoj polovini osamdesetih godina. Čolović je preuzeo Klub tri kola prije kraja prvenstva, kada je Klub već ispao iz lige, a utakmice su do tada gubili po tridesetak koševa razlike.

Tadašnji predsjednik Kluba nije mogao da vjeruje da su nekoga pobijedili. Čak je mislio da se novi trener - šali.

Prvim golmanskim koracima učio je i Amira Begovića, oca poznatog fudbalera Asmira Begovića, sadašnjeg golmana reprezentacije BiH.

Kroz omladinsku Fudbalsku školu "Leotara" koju je vodio prošli su fudbaleri koji su svoju karijeru nastavili u Austriji, Rusiji, Meksiku, Ukrajini, a najveći broj u šampionskom timu "Leotara", kada su postali i prvaci BiH.

Petar Čolović bio je trener i sadašnjem selektoru švajcarske reprezentaciju u košarci Petru Aleksiću.

Čolović kaže da mu je svako priznanje za uspješan rad bilo drago, ali da su mu od bilo kojeg priznanja draži uspjesi onih koje je trenirao, te da sve njihove pobjede doživljava kao svoje.