U trebinjskom selu Dražin Do, udaljenom oko tri kilometra od grada, ponovo je zaživjelo područno odjeljenje Osnovne škole "Jova Jovanović Zmaj", a u ovoj seoskoj školi je svake godine sve više učenika.

skola drazin do trebinje

Sretni što je ova škola jedinstveni primjer u Hercegovini, ali i Republici Srpskoj, da se, umjesto sve češće pojave gašenja seoskih škola, ova revitalizuje, nastavno osoblje koje ovdje radi tvrdi da su potrebe za školskim prostorom sve veće i da se nastava sa petogodišnjeg osnovnog obrazovanja što skorije mora proširiti i na takozvanu predmetnu nastavu.

To je potvrdio i direktor matične škole Darko Jegdić, koji kaže da je naročito specifična situacija da su od nekadašnjih 13 područnih odjeljenja škole "Jova Jovanović Zmaj" do danas ostala samo tri, od kojih će se i naredne godine ugasiti škola u Ljubomirskoj regiji.

"Sva ova područna odjeljenja su u stvari škole koje su nekada brojale na stotine đaka, ali ih je deset zatvoreno, s tim da je i dražindolska škola nekada bila zatvorena, ali je poslije rata ovdje formirano novo ruralno naselje, u kome se svake godine povećava i broj školaraca", kaže Jegdić.

S obzirom na to da se od 2007. godine, otkako je škola obnovljena, brojka od tadašnjih osam učenika od prvog do petog razreda sada daleko uvećala,  Jegdić kaže da se u međuvremenu javila i potreba osnivanja kombinovanog odjeljenja predmetne nastave od petog do devetog razreda.

On kaže da na spratu škole postoje prostorije koje, uz pomoć i odobrenje resornog ministarstva, treba renovirati i opremiti, kako bi se u nekom narednom periodu u ovom objektu mogla izvoditi i predmetna nastava.

Iako su mišljenja mališana iz dražindolske škole podijeljena, pa bi jedni više voljeli nastavu pohađati u matičnoj školi, među više drugara, dok drugi kažu da su sretni jer do škole ne moraju putovati, njihovi roditelji i nastavnici se slažu da je sretna okolnost što je ovdje i ranije postojao prostrani školski objekat, u kome se i nastava može širiti zajedno sa širenjem sela.

Sretna okolnost za ovo selo je i što se u Dražin Dolu nalaze kuće koje su dodijeljene porodicama sa četvero i više djece, ali se u posljednje vrijeme u ovom selu sve više grade nove kuće za koje u gradu više nema prostora, a ovdje se pruža i mogućnost bavljenja poljoprivredom i stočarstvom, čime se većina ovdašnjih porodica i bavi.