Predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Trebinje Marko Mitrović pozvao je sve odbornike u Skupštini grada, bez obzira kojoj političkoj opciji pripadaju, da dobro razmisle da li će na sutrašnjoj sjednici parlamenta podržati Prijedlog nacrta budžeta za 2014. godinu, koji je nerealan, i povećanje stope poreza na nepokretnosti za dva i po puta.

snsd trebinje konferencija za novinare

Naglasivši da Prijedlog nacrta budžeta iznosi 23.950.000 KM i da je za sedam odsto viši u odnosu na rebalansirani budžet iz ove godine, Mitrović je naveo da se iz ovog dokumenta nigdje ne vidi razvoj i prosperitet grada, već samo povećanje troškova.

On je ocijenio da se prodajom nepokretnosti u centru Trebinje želi samo "popraviti krvna slika grada", te da svaki potez aktuelne vlasti ostavlja trajne posljedice na građane.

Mitrović je na konferenciji za novinare ošto kritikovao i povećanje stope poreza na nepokretnosti sa 0,10 na 0,25 odsto, odnosno za dva i po puta, naglašavajući da je prosječna stopa poreza na nepokretnosti u Republici Srpskoj 0,13 odsto, što je prosjek i u Istočnoj Hercegovini.

"Najveću stopu poreza na nepokretnosti od 0,20 odsto ima Gacko, dok svi ostali gradovi u Hercegovini imaju od 0,05 do 0,15 odsto", kaže Mitrović.

On je naglasio da po stopi od 0,10 odsto prosječno opterećenje građana Trebinja je 36 KM, dok povećanjem od dva i po puta ta cifra iznosi 87,5 KM.

Član Glavnog odbora SNSD-a i odbornik u Skupštini grada Luka Petrović upitao je gradsku administraciju da li je smisao utroška sredstava u budžetu da se nešto investira u grad, dovedu neki investitori i otvori novo radno mjesto ili je smisao da se svi prihodi u gradskoj kasi daju na plate i obećana radna mjesta?

"Iz obrazloženje Prijedloga nacrta budžeta vidi se da je 48 procenata učešće plata u budžetu, dok je prosjek u ostalim opštinama i gradovima Srpske od 20 do 25 procenata", kaže Petrović.

On je kritikovao gradsku vlast što prodaje građevinsko zemljište i stambene objekte i zgrade u prvoj gradskoj zoni, a dobijena sredstava troši na šestu zonu, kao što su obilaznice i slično.

"Ali to nije ništa čudno, jer je mentor gradonačelnika Slavka Vučurevića doktor ekonomskih nauka Mladen Ivanić, čovjek koji je isto tako odustajao od državnih preduzeća, promovisao projekat privatizacije i doveo u fazu akcionare da ne znaju da li su vlasnici i kada će dobiti divedenu, dok su radnici ostali bez radnih mjesta", istakao je Petrović.

Prema njegovom mišljenju, primjenjujući Ivanićeve manire i standarde, Vučurević dovodi Trebinje u bezizlaznu situaciju, odnosno za 15 do 20 godina grad će doći u situaciju da neće moći vraćati kredite koje uzima gradska vlast, niti će dobijati novac od iznajmljivanja prostora što je ranije bio slučaj.

"Ne znam da li Vučurević ima kontakte sa Nato paktom, jer su oni imali jednu od akcija koja se zvala 'spržena zemlja', ali je očito da će četiri godine poslije ove nemoguće vladavine grad biti spržena zemlja", smatra Petrović.

On kaže da je "bivša administracija ostavila pune magaze, da je bilo dosta poslovnih prostora i malo zaduženja, dok je aktuelna gradska administracija već na početku mandata počela da se ponaša nedomaćinski, da uzima najveća kreditna zaduženja i da se služi prodajom imovine.

U SNSD Trebinje ističu da je u posljednjih godinu dana u gradsku administraciju i javna preduzeća, čiji je osnivač grad, zaposleno šezdesetak lica, uglavnom bez ikakvog konkursa.