I sama pomisao da bismo u jednom danu mogli planinariti, a onda se i okupati na moru i više je nego primamljiva, međutim, zahvaljujući Trebinjcu Siniši Kuniću Sindi nije i nemoguća.

sinisa kunic

Naime, ovaj ljubitelj prirode, koji se planinarenjem bavi od sedme godine, uspio je da mu nekadašnji hobi postane i profesija tako što je postao planinarski vodič turistima željnim neobičnih izazova vezanih za planinu.

Do planinarskog vodiča u takozvanom outdoor turizmu dovela ga je, kako kaže, prevelika ljubav prema prirodi.

Veza sa prirodom: Za prirodu je toliko vezan da ga je nakon saobraćajne nezgode, u kojoj je povrijedio dva pršljena i nakon nje morao dugo ležati, krepkim održalo maštanje o šumi i sjećanje na planinarenje.

"Sve je krenulo nakon moje misije u Iraku, gdje sam bio više od dvije godine i svom znanju o planinarenju pridodao i iskustva iz pustinje", priča Kunić.

On je nakon povratka u Trebinje preko NVO Centar za razvoj Hercegovine i italijanske organizacije OXFAM odradio i petnaestodnevni kurs planinarskog vodiča.

Dolaze turisti iz cijelog svijeta: "Danas turiste iz cijelog svijete upoznajem sa prirodnom baštinom Hercegovine, koja je izuzetno bogata", ističe Kunić.

Na ruku mu, dodaje, najviše ide činjenica da su u takozvanoj Gornjoj Hercegovini visoke planine sa prelijepim padinama i krajolicima, a većim su dijelom godine pod snijegom, dok je u Donjoj Hercegovini tipičan mediteranski krajolik, sa mnogo sunčanih dana i blizinom mora od samo tridesetak kilometara.

Dan dovoljno dug: "Turisti najbolje reaguju na činjenicu da im se pruža mogućnost da se u jednom danu mogu popeti na planine koje su preko 1.800 metara nadmorske visine, a sa druge strane se u istom tom danu mogu okupati na moru, što je veoma važno za 'outdoor turizam', odnosno turizam napolju", objašnjava ovaj zanimljivi mladić.

Naglašava da njegovi turisti nisu standardnog tipa i da ne podliježu površnim reklamama.

Oni traže autentičan doživljaj, a kada se taj neobični ugođaj koji traže spoji sa interesantnim mediteranskim gradićem koga krasi i izuzetna gostoljubivost, kako tvrde turisti, onda su šanse za razvoj ovog vida turizma i veće.

Doprinos turističkoj ponudi: Budući da se svi ovi preduslovi i resursi kojima se u Trebinju raspolaže ni izbliza ne iskorištavaju koliko bi mogli, entuzijasti poput Kunića još istražuju i u tome istraživanju polako doprinose oblikovanju turističke ponude i ovog grada i cijele istočne Hercegovine.

U želji da uozbilji i zaokruži svoj posao, Kunić je sa prijateljem iz Stoca Zlatkom Papcem, koji je i vlasnik mostarske Turističke organizacije "Lasta Travel", osnovao Udruženje "Walk with me".

Ovo udruženje bazirano je na ekologiji, očuvanju prirodnog nasljeđa i turizmu te vrste.

Kunić na kraju kaže da još traži formulu pravog uspjeha, ali smatra da joj se primakao.

Bijela gora

Udruženje "Walk with me" trenutno radi na osposobljavanju dvije staze za pješačenje i planinarenje na Bijeloj gori, u crnogorskom pograničnom pojasu, gdje će biti urađeni i signalizacija i eko-toaleti.

Sredstva za ovaj poduhvat, koji se realizuje u saradnji sa Centrom za razvoj Hercegovine i Turističkom organizacijom "Lasta Travel", obezbijedio je USAID.