Vlada Japana već godinama podržava projekte vezane za vinski turizam na području Hercegovine, što će činiti i ubuduće, jer su vina sa ovog područja širom svijeta prepoznatljiva po kvalitetu, istakao je ambasador Japana u BiH Hideo Jamazaki prilikom posjete manastiru Tvrdoš.

dani otvorenih vinskih podruma trebinje

On je izrazio nadu da će kvalitet ovih vina, među kojima "Tvrdoško" zauzima visoko mjesto, znati da cijene i japanski turisti kojih godišnje oko 150.000 posjeti Dubrovnik, te da je cilj da ih se bar jedan broj usmjeri prema Hercegovini da bi upoznali blagodeti ove regije.

"Vlada Japana već nekoliko godina podržava projekte u vezi sa razvojem vina i trenutno radimo na novom projektu“, rekao je Jamazaki na manifestaciji "Dani otvorenih vinskih podruma u trebinjskim vinarijama" i dodao da je riječ o tehničkom projektu uspostavljanja turističkog koridora u Hercegovini čiji je cilj da se povežu sve opštine istočne i zapadne Hecegovine kako bi se obogatila turistička ponuda i privukli turisti koji dolaze u Hrvatsku i Crnu Goru.

On je podsjetio da je Vlada Japana ove godine finansijski pomogla četiri vinarije iz Hercegovine da svoje proizvode izlažu u Tokiju, na jednom od najvećih sajmova prehrambenih proizvoda i pića "Fudeks", kada je Vinarija "Tvrdoš" sklopila ugovor i dobila priliku da svoja vina plasira na tamošnje tržište.

Direktor Vinarije "Tvrdoš" Tihomir Kuduz naglasio je da je manastir Tvrdoš, osim po duhovnosti, u posljednje vrijeme postao prepoznatljiv i po vinskom turizmu.

Prema njegovim riječima, Podrum manastira posjetilo je ove godine više od 40.000 turista, uglavnom onih sa crnogorskog primorja i iz Hrvatske.

Kuduz je potvrdio da je iz ovog podruma prije mjesec dana otišla i prva isporuka vina u Japan, napominjući da je, za sada, riječ o manjoj količini.

"Japan je samo jedna od zemalja gdje izvozimo vino i `Tvrdoš` je jedna od rijetkih vinarija koja izvozi vino u 20 država u svijetu", istakao je Kuduz i podsjetio da vina izvoze na gotovo sve kontinente i u većinu zemalja EU.

O kvalitetu vina iz Podruma manastira Tvroš govore i mnogobrojna priznanja i nagrade osvojene na prestižnim sajmovima i takmičenjima, među kojima je i zlatna medalja koju je nedavno osvojilo vino "Kaberne sovinjon – Hum" dobivši više od 90 poena na jednom od najznačajnijih vinskih takmičenja u Evropi, održanom u Beču.

Kuduz podsjeća da imaju pet hektara vinograda u Petrovom Polju zajedno sa manastirom Petra i Pavla, te da su trenutno u fazi podizanja vinograda u Lastvi na četiri hektara, naglašavajući da se trude da dobiju i koncesiju na 20 hektara zemljišta da bi mogli da podignu nove zasade.

Vinarija "Tvrdoš", kombinujući drevne i savremene tehnologije, proizvodi sorte "Vranac", "Žilavka", "Kaberne sovinjon", "Šardone", ali i manastirsku lozovu rakiju.

Turistički klaster Hercegovina, uz podršku Japanske agencije za međunarodnu saradnju JICA i tehničku podršku Regionalne razvojne agencije za Hercegovinu, organizovali su dvodnevnu manifestaciju "Dani otvorenih vinskih podruma“ u trebinjskim vinarijama" koja se održava i sutra od 10.00 do 17.00 časova u podrumima "Vukoje", "Sekulović", "Berak", "Petijević", "Anđušić", "Tvrdoš" i "Anđelić".

Posjetioci će biti u prilici da degustiraju vina i da ih kupe po promotivnim cijenama.