Osim što nose penzije, dječije dodatke, invalidnine i druge pošiljke u udaljena sela, poštari često u zimskim danima zaduže i - lopatu.

postari snijeg

Probijaju se kroz snijeg praveći prvu stazu do najudaljenijih sela od Novog Grada do Trebinja, nemoćnima donose lijekove, hranu i druge za život potrebne namirnice.

Poštari su često jedini gosti u udaljenim domaćinstvima, a naročito u zimskom periodu.

U zimskim uslovima, kaže mladi poštar Boris Smiljić iz Banjaluke, ne pomaže motorno vozilo, moped ili bicikl. Jedini način da posao bude završen jeste fizička spremnost svakog od poštara.

Prvi snijeg za poštare je označio početak borbe sa vremenom, u kojoj će morati da pređu stotine kilometara po kiši, vjetru, snijegu i ledu, da bi pisma, penzije, plave koverte i sve druge pošiljke na vrijeme stigle na pravu adresu.

Boris je jedan od 670 poštara koji dolaze na svaki kućni prag u Republici Srpskoj. Ovo mu je treća zima sa kojom se bori noseći pošiljke.

"Neke kolege skoro četiri decenije nose poštu, navikli su na sunce, kišu, vjetar i snijeg, a ja sam na početku, pa se snalazim i prilagođavam" - kaže Boris Srni.

U "Poštama Srpske“ navode da poštari naprave više desetina kilometara dnevno, a pojedini pješače i preko najviših prevoja i planinskih vrhova u Republici Srpskoj.

Zbog toga je svim ljudima koji žive u udaljenim mjestima poštar - institucija, jer sve usluge koje "Pošte Srpske“ mogu da pruže oni obave na svom kućnom pragu.

Ne pješače, ne plaćaju prevoz, ne čekaju u redovima, već je šalter pošte za njih - poštareva teška torba.

"Ista usluga dostupna je i stanovnicima u gradskom području. Oni koji znaju za ovu prednost kod poštara završe sve, preuzmu i plate račune, kupe novine, dopune za telefon i srećke“, ističu u "Poštama Srpske“.

Osim sugrađana koji imaju mnogo obaveza, ovu mogućnost kod svojih poštara najviše koriste penzioneri.

Nikola Petrović, iz Kuljana, kaže da vremena ima na pretek, ali zdravlja i novca nema, pa mu je lakše kada mu poštar dođe na vrata.

Boris Smiljić i njegove kolege, koji su u direktnom kontaktu sa sugrađanima, tvrde da su prijateljski odnos i poštovanje, dugogodišnja tradicija poštanske usluge.

Poštari su prijatelji svakog doma u Republici Srpskoj, a prijatelji su tu da se nađu u nevolji, kaže Boris.