Prije par dana iz Moskve su se sa puno utisaka, ali i sa dobrim rezultatom, vratile košarkašice juniorskog tima ŽKK „Primorje“ iz Herceg-Novog.
kosarkasice primorja moskva rusija turnir

U konkurenciji osam ekipa i juniorskih reprezentacija više zemalja djevojčice Draška Đurišića osvojile su odlično treće mjesto na prestižnom 9. po redu međunarodnom košarkaškom turniru za juniorke, igračice rođene 1995. godine i mlađe.

U konkureciji ekipa „MBA“ Moskva, „CSKA“ Moskva, „Spartak“ Moskva, te reprezentacija Ukrajine, Letonije, Bjelorusije, Kazahstana, ekipa Primorja, koju su računali kao reprezentaciju Crne Gore, je postigla sljedeće rezultate: pobijedili su Bjelorusija sa 73:66, Spartak  sa 79:102 i Kazahstan sa 83:64 . U polufinalu je uslijedio poraz od reprezentacije Ukrajine 86:67. U utakmici za treće mjesto i medalju Novljanke su ostvarile pobjeda nad ekipom CSKA 69:63.

Za najboljeg igrača turnira je proglašena Marija Vujadinović iz Primorja. Pobjednik turnira je ekipa Spartaka, a drugo mjesto je pripalo reprezentaciji Ukrajine.

„Ovo je posjeta za pamćenje i biće zlatnim slovima upisana u istoriju našeg kluba. Sve od dočeka, do samog turnira i prijema koji je priređen za nas je bilo više od sportskog odnosa. Kao što je poznato ŽKK Primorje’ je bio gost ekipe Spartaka’ koja krajem novembra već devet godina organizuje turnir u pomen na poznatog trenera i selektora reprezentacije SSSR trofejnog Aleksandra Gomeljskog. Mi smo za glavni grad Rusije išli po pozivu predsjednika ’Spartaka’ Davida Berlina koji je za sve nas organizova brojne prijeme, a svi smo imali na toj velikoj sportskoj manifestaciji zaista poseban tretman. Na usluzi su nam bili svi organizatori turnira sa prevodiocem i svi mi iz uprave, a posebno mlade igračice, ovaj boravak će dugo pamtiti“ rekla je po povratku iz Moskve Željka Ratković, predsjednik ŽKK „Primorje“.

Prilikom boravka u Moskvi za Novljanke je prijem organizovao gradonačelnik moskovske oblasti kojoj pripada „Spartak“, a delegaciju je primio i Ministar sporta moskovske oblasti Oleg Ziholov. „Interesovali su se za rad našeg kluba, za sport, kao i život uopšte u Herceg Novom i Crnoj Gori. Kao vođa delegacije uz pozdravne riječi za naše domaćine pozvala sam ih da budu gosti našeg kluba i grada Herceg-Novog i Crne Gore“, rekla je Ratković.

"Na turniru smo sklopili brojna prijateljstva, a dobili smo i poziv čelnika ženske košarkaške reprezentacije Belorusije da budemo učesnici na jednom turniru koji oni organizuju od 31. januara do 7. februara naredne godine. Obećali smo da ćemo doći ako pronađemo sredstva“, zaključila je za TrebinjeLive, oduševljena prijemom u Moskvi, Željka Ratković.