Iran i šest svjetskih sila postigle su sporazum o ograničenju iranskog nuklearnog programa u zamjenu za ublažavanje sankcija, rekli su predstavnici nekoliko delegacija.

iran nuklearni sporazum

"Postigli smo sporazum", izjavio je rano jutros iranski šef diplomatije Mohamad Džavad Zarif.

On je dodao da postignuti sporazum priznaje nuklearni program Irana, a u "konačnom" koraku sve sankcije Iranu biće ukinute.

On je u izjavi za iransku televiziju "Pres TV" rekao je da je ovaj sporazum prilika za Zapad da povrati povjerenje u Teheran, dodajući da će Iran proširiti saradnju sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju /IAEA/.

Izrael odbacio postignuti sporazum

Vlada izraelskog premijera Benjamina Netanjahua osudila je postignuti sporazum o nuklearnom programu sa Teheranom kao "veoma loš" i koji Izrael neće priznavati kao obavezujući. "To je loše sklopljen ugovor", rekao je zvaničnik u kabinetu Netanjahua.

Ministar ekonomije Naftali Benet rekao je da Izrael smatra da nije obavezan prema ovom "veoma lošem sporazumu".

Izrael je rekao da se svijet "samozavarava" i da sklopljeni sporazum neće spriječiti Teheran da razvija nuklearno oružje.

Iran će, prema postignutom sporazumu, moći će da ima pristup milijardama dolara prihoda od ograničene prodaje nafte i petrohemijskih proizvoda, od trgovine zlatom i drugim dragocjenim metalima, saopšteno je iz Vašingtona.

Iranu će biti ublažene sankcije u zamjenu za suspenziju nekih aspekata nuklearnog programa. Takođe, biće ublažene sankcije u oblasti automobilske industrije Irana.

Iran će morati da obustavi "neke nivoe obogaćivanja uranijuma i neutrališe dio svojih zaliha", kao i da prekine rad na svom reaktoru plutonijuma.

Takođe, inspektori će imati pristup iranskim nuklearnim postrojenjima i omogućiće se međunarodnoj zajednici da verifikuje da li Iran ispunjava svoje obaveze.

Obama: Prvi korak ka sveobuhvatnom rješenju

Američki predsjednik Barak Obama rekao je da je dogovor sa Iranom "važan prvi korak ka sveobuhvatnom rješenju", koji će spriječiti Teheran da napravi nuklearno oružje.On je obećao i da SAD neće uvoditi nove sankcije Iranu tokom narednih šest mjeseci, dodajući da će pritisak biti pojačan ako Iran ne bude u potpunosti ispunio dogovoreno.

Iz Bijele kuće najavljeno je da će Obama danas razgovarati sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom o zabrinutostima u vezi sa sporazumom.

Predstavnici šest velikih svjetskih sila postigli su u Ženevi rano jutros dogovor sa iranskom delegacijom o privremenom obustavljanju nuklearnog programa te zemlje.

Kako navode zapadne diplomate, Iran će moći da dobije 4,2 milijarde dolara, nakon što zaustavi svoj nuklearni program.