Nova naučna otkrića mogla bi da dovedu do izuzetnog proboja u borbi protiv kancerogenog gena protiv koga do sada nije postojao efikasan lijek, saopštili su američki naučnici.

kancerogeni gen lijek

Gen pod imenom K-Ras je mutirani gen koji se najčešće nalazi u tkivu oboljelom od kancera, međutim uprkos decenijama istraživanja naučnici nisu uspjeli da pronađu lijek koji bi se uspješno borio protiv njega.

Sada je objavljeno da su nove vrste terapija "na vidiku", nakon što su naučnici identifikovali "Ahilovu petu" gena kroz koju je moguće uz pomoć lijekova blokirati mutirane K-Ras proteine, dok bi zdravi proteini ostali netaknuti.

Naučnici sa univerziteta u San Francisku su otkrili do sada nepoznati "džep" na genu i razvili hemijsko jedinjenje koje se može uspješno ubaciti u njega i ometati funkciju proteina koji izaziva rak.

Testovi na ljudskim ćelijama raka pluća u laboratoriji su pokazali da molekuli ove supstance mogu efikasno i vrlo brzo da unište ćelije tumora uzrokovane genom K-Ras, prema studiji koja je objavljena u časopisu "Natur Journal".

Ovaj gen mutira u tri od deset slučajeva ljudskog kancera uključujući 90% vrsta raka pankreasa za kojene postoji efikasna terapija, 40% vrsta raka debelog crijeva i 20% vrsta raka pluća.

Profesor Kevan M Šokat, koji je vodio istraživanje rekao je da je gen K-Ras najvažniji onkogen koji je okidač za pojavu raka i za koji se smatra da ga je nemoguće ubiti. Otkriće "džepova" u genu kroz koji je moguće ubaciti jedinjenje koje se protiv njega bori je za njega možda najveći napredak u eventualnom pronalaženju efikasnijeg načenja liječenja.

"Uvjereni smo da naša otkrića mogu poslužiti kao polazna tačka za otkrivanje lijeka koji će moći da spreči ovu specifičnu mutaciju, kao i neke druge koje dovode do nastanka raka", rekao je Šokat.

U zaključku ovog istraživanja se naglašava da su ovi laboratorijski testovi i njihovi rezultati veliki korak napred ka blokiranju funkcionisanja molekula Ras, koji je glavni faktor pri nastajanju raka, a da će zbog njihove potvrde i eventualnog pronalska efikasnog lijeka istraživanja biti intenzivirana u vrlo bliskoj budućnosti.