Dimitrije Vojnov, Nikola Žarković, Žarko Jokanović i Janko Milivojević su kao dječaci svojim ulogama obilježile domaće filmove i serije. Danas oni nisu glumci, ali se sa ljubavlju sjećaju svojih glumačkih angažmana, koji za njih imaju veliki značaj.

dimitrije vojinov zarko jokanovic janko milivojevic

"Pitate me da li volim druga Tita, znajte, tako nešto se ne pita", "Danas je prvi. Plaćanje, 200 dinara i plus 25, stopa inflacije. A bio bi red nešto i da častite", "Čiko, čiko, je l' sav ovaj lebac tvoj"...

Malo ko se ne sjeća ovih replika koje su obilježile kultne filmove, „Tito i ja", „Tango argentino", „Užička republika", i seriju "Srećni ljudi", ali malo ko bi sada prepoznao dječake koji su ih u ovim filmovima i seriji izgovarali.

Sva četvorica danas se bave potpuno drugim zanimanjima, ali su Vojnov, kao dramaturg, scenarista i kritičar, i Jokanović, kao pisac i scenarista, ostali u vezi sa sedmom umjetnošću.

* Na Božić 2014. navršiće se 40 godina od kultnog filma "Užička republika", u kojem je zapaženu ulogu imao Žarko Jokanović kao šestogodišnji dječak.

"Sve to je meni jako simpatično, na neki način mi je obeležilo život i ispada da se to najviše pamti, jer nema nikoga ko ne zna replike iz filma „Čiko, čiko je l' sav ovaj lebac tvoj" i „Šta će meni, Pero, nova država bez tebe" - priča Jokanović, i dodaje kako je najbolje što je uradio u poslovnom smislu upravo ova uloga.

Kao najmlađi član ekipe bio je atrakcija, a na samoj premijeri filma „Užička republika" koja je bila u Puli, aplaudirali su mu Tito i Jovanka, i celo tadašnje državno rukovodstvo. Jokanović je sada pisac i scenarista, a trenutno radi na novoj knjizi i na filmskom scenariju o Jovanki Broz.

zarko jokanovic uzicka republika

* U filmu Gorana Markovića „Tito i ja" mali Dimitrije je bio đak i pionir Zoran, a sada je dramaturg, scenarista i filmski kritičar.

„Uloga u tom filmu mi je donela simpatije javnosti, što mi je pomoglo kada sam počeo da se bavim drugim stvarima. Čim je čovek poznat, ljudi misle da je stručnjak za ono čime se bavi", priča Vojnov.

On je, inače, nedavno pisao scenario za drugi dio „Montevidea" i za crnu komediju „Mali Budo", koji uskoro stižu u bioskope.

dimitrije vojinov

* Neca, dječak iz „Srećnih ljudi", ili Janko Milivojević (27) sada radi u porodičnoj galeriji i sa bratom Aleksom transportuje umetnička djela.

Iako je snimao pune tri godine, kaže da sada ima tremu od kamera i više voli posao kojim se bavi.

„Popularnost koju sam kao dete osetio nije mi značila u životu, ali mi se kasnije finansijski isplatila. Posao kojim se sada bavim je dinamičan, mnogo putujemo po evropskim i zemljama regiona", priča Janko.

On se sjeća da je najpre počeo da glumi u Ateljeu 212, a tek onda u „Srećnim ljudima".

janko milivojevic srecni ljudi

* Nikola iz filma „Tango argentino", koga glumi Nikola Žarković, sada je uspješni advokat. Uloge u filmu kada je imao 11 godina Nikola se sjeća kao lepe avanture.

„Kao najmlađi član ekipe bio sam mezimac. Lagao bih ako bih rekao da mi ta uloga nije pomogla, postao sam prepoznatljiv, što mi je u jednom periodu značilo među vršnjacima i devojčicama", kaže Nikola.

Kako kaže, reditelj Srđan Paskaljević ga je izabrao poslije probe u školi.

On je svojevremeno paralelno konkurisao i na Pravnom fakultetu i na Fakultetu dramskih umetnosti, ali je advokatura postala njegovo opredjeljenje.