Otkako je počela vakcinacija protiv sezonskog gripa, u proteklih 15 dana, u Službi za higijensko-epidemiološku službu Doma zdravlja Trebinje, vakcinisano je oko 440 osoba među kojima je najviše starih ljudi koji pripadaju kategoriji zaštićenih pacijenata, prenosi "Radio Trebinje".

vakcine

U ovoj Službi navode da je preostalo još 160 vakcina za zaštićene kategorije, te da je najbolje da se pacijenti što prije vakcinišu. Odziv za vakcinaciju je kao i prethodnih godina, a do sada su se vakcinisali uglavnom oni koji su to radili i prethodnih godina, dodaju u ovoj zdravstvenoj službi.

Oni navode da bi svi zainteresovani za vakcinaciju trebalo da se jave u ovu ustanovu radi detaljnih informacija.

U trebinjskoj hitnoj medicinskoj službi "Radio Trebinje" saznaje da za sada nije povećan broj pacijenata sa respiratornim infekcijama i simptomima gripa.

U zaštićene kategorije stanovništva, koje imaju pravo na besplatnu vakcinu, spadaju pacijenti na hemodijalizi, srčani bolesnici, dijabetičari i osobe sa posebnim potrebama. Osobe koje ne spadaju u ove kategorije mogu da nabave vakcinu u trebinjskim apotekama po cijeni od 18 do 20 maraka.

Vakcina protiv sezonskog gripa preporučuje se hroničnim bolesnicima, osobama starijim od 65 godina, djeci koja imaju više od šest mjeseci, te svima onima koji žele da smanje rizik od gripa.