Trenutna politička situacija u Trebinju je katastrofalna i veoma zabrinjavajuća, a među političkim predstavnicima vlada nezapamćena nesloga i mržnja, zbog čega građani ispaštaju, upozorio je član Gradskog odbora SNSD-a Dobroslav Ćuk.

dobroslav cuk

"Od kada je Slavko Vučurević preuzeo funkciju gradonačelnika, Trebinje se, nažalost, strmoglavo vraća u devedesete godine prošlog vijeka", rekao je Ćuk.

Naglasivši da u prethodnih godinu dana nije bilo nijednog novog razvojnog, niti bilo kakvog drugog projekta, Ćuk je konstatovao da je taj period obilježio samo neprimjerni vokabular i bahato ponašanje aktuelne vlasti, prvenstveno gradonačelnika.

"Trebinje je u ovom trenutku jedan urušen, zapušten, zavađen i izolovan grad u kome ništa ne funkcioniše kako treba i ništa se pozitivno ne događa", rekao je Ćuk, bivši gradonačelnik Trebinja, dodavši da
građani strahuju šta će se sutra dogoditi.

Upoređujući administrativnu službu sa vremenom kada je on bio gradonačelnik Trebinja, Ćuk je istakao da se ona sada nalazi u kadrovskoj, finansijskoj i svakoj drugoj krizi, te da je sve neuporedivo sa ranijim vremenom.

On je podsjetio da je njemu najviše zamjerano što ima glamuroznu administraciju i da je u 2012. godini ostvaren takozvani budžetski deficit.

Ćuk je rekao da je moglo biti i manje zaposlenih, ali da je gradska uprava, uz korektno urađenu sistematizaciju radnih mjesta, bila solidarna u rješavanju velikog problema nezaposlenosti građana.

On je naveo da Vučurević nije održao riječ i otpustio višak zaposlenih, kako je najavljivao u predizbornoj kampanji, već je, prema samo njemu znanim aršinima, primio 30 novih radnika i to, kako kaže, uglavnom nekompetentih i nekvalitetnih.

Osvrćući se na budžetski deficit kada je odlazio sa mjesta gradonačelnika, Ćuk kaže da se on može samo uslovno komentarisati, pojašnjavajući da su u prihodovnu stranu budžeta ušla i sredstva od planirane prodaje zgrade Doma učenika, procijenjene na oko 1.700.000 KM, a kako prodaja nije realizovana do kraja godine, pa ni do danas, došlo je do budžetskog deficita.

"Prikazani deficit je bio oko 1.400.000 KM, što znači da bi, u slučaju da je zgrada prodata kako je planirano, imali budžetski suficit za 2012. godinu od 300.000 KM", kaže Ćuk.

On je istakao da je taj budžetski deficit zloupotrijebljen, jer je korišćen kao razlog za sadašnje potpuno neracionalno i štetno kreditno zaduženje grada od 3.480.000 KM, iako se moglo i trebalo završiti bez kredita ili, u najgorem slučaju, kreditom na nivou budžetskog deficita.

"Ponosan sam što smo u dva mandata uspjeli da ostvarimo zapažene rezultate u svakom smislu i da realizujemo mnoge projekte koji su istorijski", ističe Ćuk, podsjetivši da se u to vrijeme sarađivalo, nije bilo svađa i konflikta, a grad je uživao povjerenje i podršku republičke vlasti na čelu sa predsjednikom i premijerom Republike Srpske, međunarodne zajednice i brojnih partnera.

Ćuk kao krunu priznanja za veliki doprinos u promociji i razvoju Trebinja smatra dobijanje statusa grada.

"Nažalost, danas je sve drugačije. Aktuelna vlast umjesto da se bavi rješavanjem problema lokalne zajednice, još iznosi neistine na rad prethodne lokalne vlasti, aktuelne republičke vlasti i Saveza nezavisnih socijaldemokrata, a u tom neviđenom haosu ispaštaju građani, dok Trebinje svaki dan sve više tone", zaključuje Ćuk.