Vakcinacija protiv gripa u Republici Srpskoj trebalo bi da počne 21. oktobra, potvrđeno je Srni u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

vakcine

Specijalista u Službi za epidemiologiju u Institutu Nina Rodić - Vukmir rekla je Srni da je početak vakcinacije planiran tog datuma, ali da se još čeka konačna infomacija od dobavljača kada će vakcine stići.

Ovogodišnja vakcina protiv sezonskog gripa koštaće 15 KM.

Vukmirova je navela da je Institut u okviru nove sezone gripa počeo nadzor nad oboljenjima sličnim gripu i akutnim respiratornim infekcijama, te da će sedmično prijavljivati sve slučajeve ovih oboljenja u bazu Evropskog centra za kontrolu zaraznih bolesti.

Ona je napomenula da je nadzor počeo 7. oktobra, te da će prvi izvještaj Institut za javno zdravstvo Republike Srpske imati 14. oktobra.

"Ove godine uvodimo i nadzor nad teškim oblicima respiratornih infekcija u svim bolnicama, a prema definiciji i preporukama Svjetske zdravstvene organizacije", naglasila je Vukmirova.

Ona je dodala da će o svemu u vezi sa vakcinacijom i nadzorom nad gripom Institut za javno zdravstvo Republike Srpske blagovremeno obavijestiti javnost.