U nedjelju, 6. oktobra, održana je Prva izložba kućnih ljubimaca u organizaciji Centra za održivi razvoj i ekologiju CORIE i JU Dom mladih povodom Svjetskog dana zaštite životinja.

Izložba kućnih ljubimaca

Na današnjoj izložbi bilo je oko 50 izlagača, većinom su bili prisutni odgajivači raznih rasa pasa, ali nisu izostali ni uzgajivači ptica, riba i mačaka, a među njima se posebno izdvajalo i jedno morsko prase.

Prema riječima predsjednika nvo CORIE mr Aleksandra Vukanovića, ove aktivnosti treba da nas podsjete na sljedeće:
- Životinje su ravnopravni stanovnici naše planete sa kojima dijelimo svoj život na njoj,
- One imaju jednako pravo na život kao i mi,
- Žvotinje, kao i mi, osećaju bol, patnju, strah i stres, tako da im ne smijemo činiti ono što ne želimo da neko čini nama, ono što sankcionišemo u okviru našeg, ljudskog, društva.

Ovog dana takođe treba da se podsjetimo da je čovek istrebio mnoge životinjske vrste uništavajući njihova staništa i eksploatišući ih radi profita i zabave. Ogroman broj kućnih ljubimaca pati i umire odbačen na ulicama ili u prepunim azilima. Preko 50 miliona životinja godišnje se ubije na najsurovije načine zbog krzna. Milioni životinja širom svijeta pate i umiru u transportima, klanicama, cirkusima, raznim fijestama, trkama, zoo-vrtovima, borbama...

Pristalice pokreta za dobrobit životinja polaze od stava da je opravdano upotrebljavati životinje u onoj mjeri u kojoj se drastično ne narušava njihova dobrobit definisana preko tzv. pet sloboda:
1. Sloboda od gladi i žeđi,
2. Sloboda od fizičke, termalne i psihičke neudobnosti, obezbeđenjem prostranog smeštajnog ambijenta,
3. Sloboda od bola, povreda i bolesti,
4. Sloboda od straha, stresa i patnje,
5. Sloboda da ispoljava normalne oblike ponašanja karakteristične za vrstu.