Hidroelektrane na Trebišnjici /HET/ i "Elektroprivreda Republike Srpske" /ERS/ će za dokapitalizaciju Hidroelektrane /HE/ "Dabar" izdvojiti 20 miliona KM, potvrdio je Srni direktor HET-a Marko Mitrović.

Marko Mitrovic

On je dodao da je odluka donesena danas na sjednici Skupštine akcionara HET-a, prema kojoj će ovo preduzeće za potrebe HE "Dabra" izdvojiti 14 miliona KM, a ERS šest.

Mitrović je naveo da će izdvojena sredstva poslužiti za izradu pristupnih puteva, tehničke dokumentacije, odnosno za izradu glavnih projekata za sve objekte buduće HE "Dabar".

On podsjeća da je HE "Dabar" završila tender za izbor izrade projektne dokumentacije svih objekata, te da je izvođač izabran i uveden u posao.

Direktor HET-a napominje da su ovo preduzeće i ERS do sada u HE "Dabar" uložili 11 miliona KM, od čega je 30 odsto sredstva uložila ERS, a 70 odsto HET.

Prema ranijim najavama, HE "Dabar" će na mreži biti početkom 2017. godine, a studija izvodljivosti je pokazala da će izgradnja ovog giganta biti najisplativiji projekat podsistema "Gornji horizonti", ne samo zbog proizvodnje električne energije, već i zbog toga što će voda biti dodatno prerađivana i proizvođena električna energija.

Energetski dio projekta predviđa izgradnju tri hidroelektrane – "Nevesinje", "Dabar" i "Bileća", izgradnju akumulacije Rilja i više manjih akumulacija.

Projekat obuhvata i izgradnju kanala za navodnjavanje Nevesinjskog, Dabarskog i Fatničkog polja, kao i izgradnju sistema za vodosnabdijevanje svih naselja u okruženju, čime bi bio trajno riješen problem dovođenja vode za piće na ovom području.

Investicija vrijedna 176 miliona evra predviđa četvorogodišnju izgradnju HE "Dabar", instalirane snage od 159 megavata, uz projektovanu prosječnu godišnju proizvodnju struje od 251 gigavat-časova.

Ovaj elektroenergetski objekat biće finansiran iz kreditnih sredstava /75 odsto/ i vlastitih sredstava osnivača /25 odsto/.