Ekipa filma "Na mliječnom putu" Emira Kusturice do kraja septembra će snimati na lokacijama u zapadnoj Hercegovini i Hutovom blatu, a poslije toga preseliće se prvo na planinu Lebršnik iznad Gacka, a zatim u Trebinje.

snimanje filma mlijecni put monika iholjsko ljeto

Filmski set na trebinjskom Klobuku i u selu Uvjeća, takođe pored Trebinja, spreman je, a tu su već snimljene neke od scena. Kusturica, koji u filmu tumači i glavnu ulogu, predano radi u duetu sa šarmantnom italijanskom glumicom Monikom Beluči, koja je junakinja filma.

Prema riječima asistenta režije Slobodana Dedejića, cijela filmska ekipa radi veoma napornim tempom.

- Ne mogu da kažem hoće li biti neke pauze u radu. Miholjsko leto u Hercegovini nam u ovom trenutku i te kako ide naruku. Koristimo svaki trenutak vedrog dana i sunca da snimamo i radimo. Daj Bože da bude još ovako lepog vremena. Kiša nas je malo usporila prošle sedmice - kaže Dedejić.

Podsjeća da će se ekipi, po završetku snimanja na Lebršniku, pridružiti i beogradska glumica Sloboda Mićalović koja je tumač jedne od glavnih uloga. Lijepa glumica je nedavno rekla da joj se ostvarila velika želja da igra u novom filmu Emira Kusturice.

Ekipu filma "Na mliječnom putu" svi resursi u blizini srednjovjekovnog grada Klobuk već spremno čekaju. Radnici okupljeni na izgradnji malog filmskog grada obavili su svoj posao.

Na imanju u neposrednoj blizini visokih stijena Klobuka radnici su već stvorili sve što je neophodno za snimanje najvećeg dijela scena. U podnožju brežuljka pokrivenog borovom šumom zida se ulaz u željeznički tunel. Napravljena je kuća za željezničku stanicu, bunar, štala, koja će za potrebe filma izgorjeti. Tu su i dijelovi željezničke pruge koja će uskoro biti postavljena, kao i kameni blokovi koji označavaju put.

Mještani Klobuka kažu da sa zadovoljstvom očekuju dolazak kompletne ekipe.

- Mislimo da će ovdje cijela ekipa imati sve neophodne uslove za rad. Nema velikog saobraćaja, jedino će imati na ovim brežuljcima dosta znatiželjnika koji će željeti da vide Moniku Beluči ali i Slobodu Mićalović, koja je ulogom u "Ranjenom orlu" mnogo afirmisala Trebinje - kažu mještani Klobuka.

Biser u kamenu

Dio filma biće u drugoj polovini oktobra sniman u selu Uvjeća - biseru u kamenu, smještenom 11 kilometara jugoistočno od Trebinja, uz samu granicu između BiH i Hrvatske. Dolazak u ovaj kraj, daleko od glavnih puteva, u stvari, predstavlja povratak u prošlost. Zbog činjenice da selo još nema asfaltni put i da je struja stigla tek prije nekoliko godina, nastanjene su samo dvije kuće. U potpunosti je očuvan ambijentalni izgled sela sa kamenim kućama građenim na tradicionalan način prije stotinu i više godina.