Ove godine jesen dolazi u nedjelju, 22. septembra u 22.44 sati. To je 265-i dan u godini, a do kraja godine ostaje još 100 dana, ističu u Trebinjskom astronomskom udruženju /TAU/.

jesen

Jesen će trajati 89,84 dana, a završiće se 21. decembra 2013. u 18.11 časova, kada počinje zima.

Jesen počinje u trenutku kada Sunce, u svom prividnom kretanju tokom godine, presječe nebeski ekvator i krene na južnu nebesku hemisferu. Tog dana Sunce izlazi tačno na istoku, a zalazi tačno na zapadu. Obdanica i noć su jednaki i traju po 12 sati. Taj dan se zove jesenja ravnodnevnica ili jesenji ekvinocij. Tada na južnoj zemljinoj polulopti počinje proljeće. Na dan početka jeseni Sunce će se nalaziti u sazviježđu Djevice (Virgo). Ono će od nas biti udaljeno 150.122.034 km. Sunčevi zraci će tu razdaljinu  preći za 8 minuta i 21 sekundu, saopštili sui z Trebinjskog astronomskog udruženja /TAU/.

Za nekoga, jesen je nekako tužno godišnje doba,  lišće opada, nebo je prekriveno sivim oblacima, kiše su duge i dosadne, vlaga se uvlači u kosti. Ipak jesen može da bude lijepa i ugodna. Šume se u jesen oboje, zlatnom, žutom i bakarnom bojom i nema koloritnijeg doba od jeseni. U jesen priroda se sprema da spava. Poslije ljetnih žega i iznenadnih provala oblaka, u jesen zavlada spokoj.