Danas su Sveti Joakim i Ana, krsna slava porodice Miljanović. Uz čestitke krsnog imena portal TrebinjeLive, povodom današnje svečanosti, predstaviće i porodičnu monografiju „Sjećanje dva brata“ koja je ove godine objavljena.

sjecanje dva brata

Riječ je o zapisima i sjećanjima braće Krsta Boškova koji je živio u Čačku i Marka Boškova Miljanovića koji je svoj život proveo većinom u Beogradu. Iako daleko od rodne Hercegovine oni se sjećaju djetinjstva u selu Vrpolju i zaseoku Blatine koje je smješteno na vrhu Ljubomirskog polja. Odatle su krenuli u svijet, u neizvjesnost života. Kako su pošli iz kuća Stoje i Boška Miljanovića, i pošli u svijet, to putešestvije čini zapis „Sjećanje dva brata“. To su porodične uspomene i lične životne priče koje su mali kamenčić u mozaiku istorije porodice Miljanović i šire Trebinja i Hercegovine. U novoobjavljenoj knjizi „Sjećanje dva brata“ su istorije iz života i sjećanje iz njedrenih riječi i kazivanja mnoštva tema organizovanih tako da asocijativnim grananjem obuhvataju cio ljudski, ovaj, i ne samo ovaj ljudski vijek.

Krsto, pružni radnik i čovjek koji je cijeli vijek proveo uz vozove i sa vozovima, i Marko koji je cijelog života bio vojnik, ostavili su prvo svojim priču u vidu knjige koja prvo njihovim potomcima, a onda i svima nama, otkriva sušanstvo vremena i života ljudi Hercegove zemlje koji su razasuti širom zemljanog šara. Pred čitaoca je vrijedan porodični zapis koji će ići sa oca na sina i koji je namjenjen unucima i praunucima. Sitnice i mala kazivanja odlučuju istoriju.

Poznati istoričar Stojan Novaković jednom prilikom je rekao da sitnice treba bilježiti i da one jednog dana mogu služiti. Možda je ovo prvi korak ka objedinjavanju monografije cijelog bratstva Miljanović jer naslov “Sjećanje dva brata“ matematički kazano je rezultat, kojim sublimira ali i diše energija života i vremena u kojem su živjeli „naši“ kazivači. Gdje god bili sa ovom knjigom, možete pogledati sa Leotara na trebinjski kraj, na Ljubomirsko polje, na selo Vrpolje, rodno mjesto iz koga potiče bratstvo Miljanović.

Od nasljednika Stoje i Boška sa ovom knjigom i fotografijama u njoj, možete razgovarati sa istorijom i gledati ostatke daleke prošlosti. Možete razmišljati nad Trpezom cara Dušana, nad vječitim tajnama starih stećaka… U malom selu Vrpolju su velika istorijska znamenja poput stećka Gradine Nemanjića i župana Medulina. Nedaleko od njih, uz crkvu Sv. Joakima i Ane, vidite i porodičnu grobnicu Miljanovića. Kakva li i kolika pitanja nameće samo ta jedinstena slika pita se u predgovoru knjige Miloš Marković koji i odgovara. “Tu su stare grobnice i Lanište, gdje se vide ostaci Boškovih katuna, stara česma i austrijska tvrđava. To su ubjedljiva svjedočanstva u kakvim su okolnostima živjeli Miljanovići prije 150 godina. Približno toliko vremena obuhvata ova kratka istorija jednog bratstva u slici i riječi. Želja priređivača je bila da predoči samo ono što ne podliježe nikakvoj sumnji, što je potpuno objektivno i lako dokazivo. Nije bilo pretenzija da se ide u daleku istoriju. Mora se reći da su sve generacije ovog bratstva Miljanovića od balkanskih i svjetskih ratova, pa sve do NATO bombardovanja Srbije, bili na strani svoga naroda i svoje otadžbine”, stoji u predgovoru koji je potpisao Miloš Marković.

Iz svakog retka čuje se iskonski glas zreline što se slaže u prastare rane i rezonira u ovom naslovu (i čitaocu) svaka riječ ima svoj zakon kazivanja ostao od Krsta i Marka koji su prožeti spozajnom filozofijom i čine samotni monolog i dijalog kazivača čija se semantička polifonija može sagledati samo pomnim isčitavanjem ove knjige.