Nagrada "Ibis" za najbolji film šestog internacionalnog filmskog festivala "Cinema city" pripala je filmu "Krugovi" reditelja Srdana Golubovića, ovogodišnjeg kandidata Srbije za "Oscara".

film krugovi o srdjanu aleksicu

Ovo ostvarenje dobilo je još jedno priznanje za, kako se navodi u obrazloženju žirija, "postignuće koje je nadmašilo sva očekivanja".

Na svečanoj ceremoniji zatvaranja ovogodišnjeg festivala u Novom Sadu, koji je završen u nedjelju naveče, dodijeljene su nagrade i priznanja autorima i glumcima čija su se ostvarenja i glumačke bravure posebno izdvojile.

Miloš Ignjatović, direktor festivala, rekao je da je ovogodišnji festival najuspješniji do sada uprkos finansijskim teškoćama.

"Dobili smo podršku umetnika iz inostranstva i filmske industrije da smo na dobrom putu", rekao je Ignjatović po završetku festivala i dodao da je podršku uputila i Evropska filmska akademija.

Nagrada "Ibis" za najbolju režiju pripala je Bojanu Vuku Kosovčeviću, reditelju filma "Vir", za sjajno održavanje tempa i veoma umješno režiranje, naročito scena akcije. Uz to, reditelj je izabrao ubjedljivu glumačku ekipu, a treba svakako pomenuti i njegovu impresivnu upotrebu specijalnih efekata.

Za najboljeg glumca festivala proglašen je Nebojša Glogovac zbog ostvarenih uloga u filmovima "Krugovi" i "Artiljero".

Uloga u filmu "Odumiranje" donijela je glumici Dari Džokić nagradu "Ibis" za najbolju glumicu za veoma duboku i emotivnu interpretaciju žene suočene sa krahom svojih životnih nada.

Uživajući u crnom humoru priče o bivšoj Jugoslaviji i njenom klasičnom pripovijedačkom stilu koji sadrži inteligentan obrt, dok su likovi veoma dobro izgrađeni i predstavljeni, žiri je nagradu "Ibis" za najbolji scenario dodijelio Goranu Markoviću i Tihomiru Staniću za scenario filma "Falsifikator". Naivnost glavnog protagoniste i njegova vjera u istinu i dobrotu u jednom korumpiranom društvu je, kako navodi žiri u obrazloženju, istovremeno smiješna i dirljiva.

Žiri u sastavu njemačka rediteljka Katrin Gebe, izaelski producent Marek Rozenbaum i francuski glumac i reditelj Šad Šenuga, prije saopštenja pobjednika, naglasio je da ima veliko zadovoljstvo da istakne visok standard u srpskoj kinematografiji danas.

''U toku festivala saznali smo da postoje budžetska smanjenja koja će nauditi srpskoj filmskoj industriji. Želeli bismo da uputimo apel Vladi Srbije da nastavi da podržava film. Srpski film je najbolji kulturni ambasador građana Srbije u inostranstvu i doprineće boljem razumevanju ljudi u Srbiji širom sveta. Zato verujemo da mu treba pomoći", smatra žiri.

Specijalna priznanja žirija dodijeljena su Kosti Đorđeviću, reditelju filma "S/Kidanje". U obazloženju žirija navodi se da ih je ovaj debitantski igrani film zabavio svojim duhovitim, razigranim i optimističnim pogledom na mladu generaciju u Srbiji.

Specijalna priznanja dodijeljena su glumici Hristini Popović za nevjerovatno dirljivu ulogu u filmu "Krugovi", glumcu Nikoli Rakočeviću za izuzetan komičarski tajming u filmu "S/Kidanje" i veoma emotivnu glumačku interpretaciju u filmu "Krugovi".

Posebne nagrade dodijeljene su i glumcu Nebojši Đorđeviću za veoma zabavno i tačno izvođenje, puno energije i strasti u filmu "Vir" kao i studentima Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu Aronu Sekelu, Rašku Milatoviću, Milošu Milovanoviću, Nemanji Vojnoviću, Petru Ristovskom, Tei Lukač, Marku Đorđeviću i Luki Popadiću za scenario i režiju filma "Gde je Nađa?".