Poznata italijanska glumica i poznati srpski reditelj na zajedničkom zadatku.

Monika Beluci na snimanju

Pošto je progovorila srpski, Monika Beluči se prvi put našla ispred objektiva ekipe filma "Na mlečnom putu" ("Ljubav i rat"), koji potpisuje Emir Kusturica. Sa filmskom ekipom, na terenu je bila i ekipa RTS-a.

Nasred Zelengore - prva klapa Monike Beluči. Daleko od Trebinja, grada domaćina. Za prvi dan snimanja nije joj bio potreban srpski, ali dobra kondicija jeste.

"Veoma sam uzbuđena što sam ovdje. Ovo je moj prvi dan i ovdje je magično. Mnogo sam srećna", kaže prelijepa glumica.

I teren na ovoj planini prilagođavan je scenariju. Napravljena je i pećina u kojoj glavni glumac sanja. A zbog zmija i visoke trave posla su imali i kosači.

Radilo se punom parom. Scena iz treće priče filmske trilogije snimljena je poslije tri sata.

"Kosta sanja kako je njegov san o ženidbi ostvaren i kako u raju sreće tu ženu. Skaču u jezero i rone i tu pod vodom se traže, ali ona se pretvara u leptira", objašnjava Kusturica.

Ni teško pristupačnih 1.500 metara nadmorske visine nije bilo nedostižno za znatiželjne. I dok se Monika Beluči u šatoru spremala da izađe pred filmski objektiv, oni su to vrijeme iskoristili da beru borovnice.

O njenom dolasku i početku snimanja filma javili su mnogi svjetski mediji, poput francuskog "Figaroa" i italijanskog "Korijere nacionale".

Monika će u Trebinju ostati još nekoliko dana, a u oktobru će ponovo doći da snimi scene u Hutovom blatu, parku prirode nadomak Čapljine.

Iako se ovih dana najviše priča o dolasku Monike Beluči, snimanje filma traje već neko vrijeme. Snimane su i zahtjevne scene po brdima.

Osim glumaca, na terenu se stalno nalaze i radnici, pošto kršoviti teren stalno treba prilagođavati scenariju. Za potrebe filma biće izgrađeni tunel, željeznička stanica i pruga.