Bivši kubanski vođa Fidel Kastro rekao je povodom svog 87. rođendana da nije očekivao da će živjeti toliko dugo nakon što je predao vlast bratu Raulu.

fidel kastro kuba

"Nisam očekivao da ću živjeti toliko dugo nakon 2006. godine", napisao je Kastro u članku za list "Granma" povodom svog rođendana, koji je obilježio 13. avgusta.

Riječ je o prvom članku koji je Kastro objavio od marta ove godine. Od kada se povukao sa vlasti, rijetko se pojavljuje u javnosti. Svoju čuvenu kolumnu "Refleksije" prestao je da objavljuje još prošle godine.

Kastro se povukao sa dužnosti 2006. godine zbog teške bolesti stomaka i predao dužnost bratu Raulu.

Kastro je u ovom intervjuu otkrio da je Kuba primila oružje od Sjeverne Koreje početkom osamdesetih godina prošlog vijeka.

Kuba je primila oružje od Sjeverne Koreje nakon što je tadašnji sovjetski vođa Juri Andropov upozorio da njegova zemlja više nije spremna da se umiješa i brani Kubu.

"Rekao nam je da, ako nas napadnu SAD, bićemo sami", rekao je Kastro.

"Drug Kim Il Sung, veteran i vojnik za primjer, poslao je 100.000 'kalašnjikova' i municiju ne tražeći ništa zauzvrat", rekao je Kastro.

Kim Il Sung, koga je naslijedio njegov sin, umro je 1994. godine.

Ova sjećanja su objavljena u trenutku kada eksperti UN istražuju isporuku oružja sa Kube Sjevernoj Koreji, ne bi li razjasnili da li se time krše sankcije nametnute ovoj azijskoj zemlji.

Tim UN je ove sedmice pristigao u Panamu da bi provjerio tovar od 240 tona "zastarjelog odbrambenog oružja", pronađenog na sjevernokrejskom brodu koji je doplovio sa Kube. Panamske vlasti su sredinom jula otkrile ovo oružje na brodu, ispod 320.000 vreća kubanskog šećera.

Kubanci tvrde da se radi o puškama koje im je prije tridesetak godina donirala Sjeverna Koreja, a oni su ih sada poslali Sjevernokorejancima na popravku. Kubanske vlasti ne pominju mnogo taj slučaj, ali je povodom njega fidel Kastro uputio pisma mnogim južnoameričkim predsjednicima, u kojima ističe kako je u pitanju pokušaj da se Kuba okleveta.