U organizaciji Omladinskog savjeta Republike Srpske i Foruma mladih Trebinje, a uz podršku Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske, u Domu mladih u Trebinju, 12. avgusta 2013. godine na međunarodni dan mladih, je održana konferencija na temu „Razvoj i jačanje omladinskog turizma i omladinskog preduzetnišva u Hercegovini“.

mladi

Na ovaj važan datum za mlade koji se obilježava u svijetu još od 2000. godine, kao najveći problem se izdvaja nezaposlenost mladih, kojeg su svi svjesni. Kao jedan od načina rješavanja ovog problema, jeste pokretanje sopstvenog biznisa i realizacija poslovne ideje. Mladi u RS, a i šire, ne koriste ovu mogućnost dovoljno, jer prvenstveno kako oni ističu, nemaju hrabrosti, a ni smjelosti da se upuste u pustolovinu zvanu pokretanje sopstvenog biznisa, a tu naravno i treba spomenuti nedostatak znanja i nepoznavanje procedura, te finansijska podrška za realizaciju biznis plana.

Hercegovina ima mnogo neiskorišćenih resursa i kapaciteta, i to je idealna prilika za realizaciju ideja i pokretanje sopstvenog biznisa, pogotovo u oblasti omladinskog turizma i turizma u ruralnim područjima.

Iz svih ovih razloga, u Trebinju su se na konferenciji mladih okupili predstavnici omladinskih organizacija iz Trebinja, Ljubinja, Foče, Nevesinja, Bileće i Berkovića, te diskutovali o neiskorištenim kapacitetima i mogućnostima koje Hercegovina može da pruži. Takođe, je bilo riječi i o pozitivnim primjerima omladinskog preduzetništva u turizmu, kako u zemljama u regionu, tako i u opštinama u Hercegovini.

Jedan od zaključaka konferencije jeste da Hercegovina ima nedostatak jeftinih smještajnih kapaciteta, te da postoje turističke lokacije koje su manje poznate, a one bi uz pravu promociju povećale posjetu ovom kraju RS, a i samim tim uticali na ostanak mladih u svojim mjestima.

Kao konkretan prijedlog koji je proistekao iz diskusije, jeste da će Omladinski savjet Republike Srpske uz podršku institutcija krajem godine organizovati trening seminar za mlade iz Hercegovine, na kojem će mladi imati priliku da dobiju adekvatne informacije o pokretanju sopstvenog biznisa, izradi biznis plana, pronalasku izvora finansiranja, te da će dobiti neophodnu podršku i mentorstvo, kako bi svoje ideje sproveli u djelo.

Na konferenciji je prisustvovalo preko 20 predstavnika omladinskih organizacija iz Trebinja, Ljubinja, Bileće, Berkovića i Foče, te predsjednik OSRS-a, Miloš Blagojević, i potpredsjednica OSRS-a, Branka Komad.

Takođe, na ovoj konferencije, je pokrenuta inicijativa formiranja Omladinskog savjeta Trebinje, kao prvog lokalnog omladinskog savjeta u Hercegovini, čije će formiranje i osnivačka skupština biti u naredna dva mjeseca.