Račune opštine Trebinje ponovo su blokirala braća Salih i Muamer Alijagić, jer su, nakon afere srebrnih elektroda, na naplatu stigle njihove stare mašine, procijenjene na vrijednost od oko 305.000 maraka.

gradska administracija trebinje

Blokada je, kako smo saznali u petak, nastupila zbog rješenja Okružnog privrednog suda u Trebinju kojim se odbija prigovor Pravobranilaštva RS, Odsjek Trebinje, da ranije presuđeni iznos od oko 305.000 maraka na ime odšete za mašine u ratu izuzete iz radionice braće Alijagića bude tretiran kao unutrašnji dug.

Iako u trebinjskom pravobranilaštvu niko nije želio stati pred novinare, ipak smo saznali da su odmah po blokadi računa počeli pisati žalbu na ovakvo rješenje koja će biti proslijeđena drugostepenom sudskom organu, jer se u većini sudskih postupaka u vezi sa ratnom odštetom primjenjuje Zakon o unutrašnjem dugu RS kao leks specijalis.

Zbog toga će, kako saznajemo u Pravobranilaštvu, oni uložiti žalbu Višem privrednom sudu u Banjaluci jer smatraju da se obaveze po osnovu ratne materijalne i nematerijalne štete nastale u periodu ratnih dejstava izmiruju u gotovini i emisijom obveznica prema opštim kriterijumima, a izmirenje cjelokupnog evidentiranog iznosa se izvršava u periodu od najmanje 20 godina.

Nejasno je, međutim, i to zašto je nadležni sud na prvo mjesto kao izvršenika stavio grad Trebinje pa ona Republiku Srpsku, iako je u ranijim spisima bilo obrnuto, pa je na naplatu, odnosno blokadu računa, najprije stigla lokalna zajednica.

Slavko Vučurević, gradonačelnik Trebinja, potvrdio je da su računi blokirani, ali da je u pitanju mjera rezervacije sredstava do iznosa od 600.000 KM, koliko sa kamatama i sudskim troškovima iznose obaveze prema Alijagićima.

On je naveo da je ovom mjerom grad onemogućen da raspolaže sredstvima sa računa, ali da novac ostaje u gradskoj kasi i ne preusmjerava se na račun Alijagića.

U javnim ustanovama čiji je osnivač grad Trebinje niko nije želio komentarisati blokadu.