Turske serije su nesumnjivo popularne među gledaocima u Srbiji. Djevojke uzdišu za zvijezdama telenovela iz Turske, postavljaju slike glumaca iz serija po društvenim mrežama, prepričavaju se ljubavni zapleti i razmirice.

turske serije prave propagandu o ratu u BiH

Međutim, u jednoj seriji koja se emitovala na teritoriji Bosne i Hercegovine, Srbi su predstavljeni kao razbojnici.

Kako navodi internet magazin "Sapunice", riječ je o seriji "Plavi leptiri", gdje se jedna ljubavna priča izvrće u propagandu.

Ljubav je samo paravan za grubo poigravanje istorijskim činjenicama, koje je turska produkcijska kuća "Sinevizyon" bh. publici ponudila prošle godine u seriji od 26 epizoda.

Prvi nastavak počinje posvetom bošnjačkim žrtvama rata koje su, kako se navodi u sinopsisu serije, ''izgubile živote u genocidu odigranom naočigled civilizovanog svijeta u središtu Evrope, ali daleko od humanosti''.

Poslije niza kadrova brutalnih masovnih ubistava nad muslimanima i njihovim ženama u konvojima kamiona, epizoda se završava donekle poznato - masakrom na svadbi koja je, prema scenariju, bila okidač za rat u BiH, pišu ''Sapunice''.

Ovdje se, međutim, ne radi o srpskim svatovima na koje je ozloglašeni Ramiz Delalić pucao na Baščaršiji, kao što se inače i desilo 1992. godine, već o muslimanskim mladenicima i njihovim gostima koje ranjavaju i ubijaju srpski razbojnici.

Nedugo zatim na scenu stupa komandant bosanskih "zelenih beretki" Mirza Turković, koga tumači glumac Burak Haki (41), i započinje lov na negativce Srbe.

Budući da Mirza, kako prenosi ovaj magazin, asocira na Delalića, čovjeka od povjerenja Alije Izetbegovića, serija je tokom snimanja i emitovanja u Bosni izazvala komešanja nacionalno podijeljene publike. Ipak, Burak u negodovanju bh. Srba ne vidi problem.

"U seriji je prikazano ubistvo tridesetak Srba, što je, priznajem, pomalo ekscentrično, ali šta tu može da se radi. Ja sam Turčin, nemam ništa sa tim. Za mene je uloga Mirze bila veliki izazov", istakao je Haki, junak serije "Plač violine".

Ono što je interesantno jeste da se ni na jednom kredibilnom sajtu, koji se bavi filmom, među Burakovim ulogama ne može naći ime Mirze Turkovića, ali ni naziv serije ''Plavi leptiri'', kao da nikada nije ni snimljena, piše taj internet magazin.