Još je neizvjesno da li će brucoši, koji su već položili prijemni ispit, od septembra u Trebinju početi pohađati nastavu na novom studijskom programu u okviru Poljoprivrednog fakulteta.

mediteranska hrana

Vesna Milić, dekan Poljoprivrednog fakulteta u Istočnom Sarajevu, koji je od resornog ministarstva dobio licencu za novi studijski program, Odsjek za proizvodnju agromediteranskog bilja, kaže da je ovaj program atraktivniji za područje Trebinja, ali da se još čeka na dozvolu za izvođenje nastave u najjužnijem dijelu RS.

"Mi smo od Ministarstva prosvjete i kulture RS prošle godine dobili licencu za studijski program agromediteranske proizvodnje, ali sa izvođenjem nastave u sjedištu, odnosno u Istočnom Sarajevu. Krajem prošle godine smo predali zahtjev da organizovanje nastave bude dozvoljeno u Trebinju i još ne znamo da li ćemo dobiti tu licencu", navodi Milićeva.

Ona pojašnjava da Ministarstvo formira komisiju koja bi trebalo da dođe u Trebinje i uvjeriti se da li su ispunjeni uslovi u vezi s prostorom novog fakulteta, a potrebno je i da se za ovaj studij prijavi dovoljan broj studenata, odnosno potrebno je da prijemni ispit položi najmanje 16 kandidata.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS tvrde da su već formirali komisiju koja će u narednom periodu provjeriti ispunjenost uslova u vezi sa prostorom za otvaranje novog studijskog programa agromediteranske proizvodnje koji bi u Trebinju djelovao pri Poljoprivrednom fakultetu Istočno Sarajevo.

"Po dobijanju izvještaja znaće se da li je moguće ove godine organizovati nastavu u Trebinju", navode iz ovog ministarstva.