Trebinjski konobar Ranko Brajić - Braja ganjao je golu mladu po gradskom parku nekoliko dana za potrebe filma "Na mliječnom putu", za šta ga je pohvalio režiser Emir Kusturica.

ranko brajic brajka film

Novopečeni glumac sada ima samo jednu želju - da ga ubace u neki kadar sa Monikom Beluči.

Braja nikada neće zaboraviti četiri dana snimanja, pa i sad - kada je sve prošlo - pomisli da je to bio - lijep san.

Glumiti u filmu Emira Kusturice je neponovljivo iskustvo - kaže četrdesetdvogodišnji konobar, koji je ovih dana imao priliku da se oproba u ulozi „mladoženje“ u jednoj od scena.

Braja ističe da se sve desilo sasvim slučajno. Veče pred snimanje pozvao ga je Kusturica i ponudio mu da glumi u njegovom filmu, što je on odmah prihvatio.

„Radim u hotelu `Platani`, gdje odsjeda Kusturica, tako da me vjerovatno posmatao i u meni prepoznao to nešto što do sada niko nije, a, bogami, ni ja nisam znao da posjedujem sposobnost za glumu“, priča Braja.

Oduševljeno je prihvatio ponudu, ali je mislio da će sa "mladom" samo šetati i da će se fotografisati, a nikako da će nešto i pričati.

Međutim, dodaje on, to je bio pravi film, gdje je bio u prvom kadru, zajedno sa "mladom", profesionalnom glumicom iz Beograda, i "kumom", što je za njega bilo veliko iznenađenje. Imao je i svoj tekst, za koji ga je pripremao Kusturica.

"Iako sa velikom tremom, rekao sam sebi da nema povratka i hrabro sam se uhvatio u koštac i sa glumačkom ekipom, režiserom i velikim brojem kamermana, pa šta bude“, kaže Braja.

Sve bi bilo normalno da nije bilo specifične situacije, kada nagu mladu mora da hvata po parku, i to pred mnogobrojnom publikom.

"NJoj je bilo sasvim jednostavno da odigra tu scenu, a i ja, iako amater, nekako sam se brzo navikao na ulogu i uklopio u ambijent" - priča Braja.

Nakon filmskog vjenčanja izašli su iz crkve veseli, ali tada nastaju nevolje.

Prema scenariju, djeca pred crkvom su podmetnula zmiju pod mladine noge, ona se uplašila, a kum joj je stao na vjenčanicu koja je sa nje skliznula, nakon čega je mlada naga počela da bježi kroz obližnji park.

"Nisam se zbunio, već sam se ponašao kao pravi glumac, zgrabio vjenčanicu i potrčao da prigrnem i uhvatim mladu, jer je bruka i sramota da je vide takvu“, kaže Braja i dodaje da će mu ta scena posebno ostati u pamćenju.

Braja dodaje da se ta scena - kada trči za nagom mladom - ponavljala petnaestak puta zbog njega, ali ne zato što nije dobro glumio, već što nije "dobro skočio da je uhvati".

"U jednom trenutku više nisam mogao da trčim, iznervirao sam se, oborio sam je u letu i - kraj scene. Svi su bili prezadovoljni. Glumica sva krvava, ogulila koljena i ruke", priča Braja.

Na pitanje da li je njegova supruga bila ljubomorna, Braja kaže da se ponašala "kao i sve žene - doneseš joj pare i ništa ih drugo ne interesuje".

Braja ističe da je posebno zadovoljan, jer ga je Kusturica pohvalio i rekao mu da je odlično odradio posao.

"Kustu sam imao priliku da gledam samo na TV ekranu, zamislite koja je to čast da kod takvog režisera budete samo statista na filmu, a ne da, kaa ja, glumiš“, kaže Braja.

On ističe da se nada da je svojim "glumačkim sposobnostima" zadovoljio, pa da ga filmska ekipa neće zaboraviti.

Braja se nada da će ga "ubaciti“ i u neki kadar sa italijanskom divom Monikom Beluči, koja će krajem ovog mjeseca doputovati u Trebinje da bi snimila neke od scena za film Emira Kusturice.